Gheorghe Falcă, între europarlamentar și președinte de partid

 photo Sorin_zps6f293a94.jpg

Întortocheatele meandre ale politicii de pe Mureș caută ecou și sprijin tocmai la Bruxelles. Este exact locul unde s-ar putea împlini câteva din aspirațiile politice ale primarului Gheorghe Falcă, al cărui plan de a cuceri susținerea propriului partid în nominalizarea pentru Cotroceni a eșuat. Pentru Falcă, Parlamentul European ar putea deveni sursa unui nou avânt politic dar, așa cum spun unii politicieni avizați, și umbrelă pentru un cincinal de eludare a actualelor și, posibil, viitoarelor dosare penale cu care este amenințat în ultima perioadă.

În varianta activ-europarlamentară, Gheorghe Falcă, rămas fără susținere importantă în actualul PDL, ar putea renunța la postul de primar, demisionând din PDL după care, ca un specialist recunoscut al campaniilor electorale de succes, ar putea orchestra campania PMP pentru Parlamentul European unde, pe lângă un sprijin cert pentru fiica nașului său, EBA, ar obține și el un mandat de europarlamentar. Acesta i-ar aduce, evident, și o oarecare imunitate față de agasantele pișcături ale procurorilor anti-corupție români.

Varianta pasivă ar viza pentru Falcă un rol mai degrabă reținut în campania electorală a PDL pentru europarlamentare după care, în ipoteza unui eșec al formațiunii conduse de Vasile Blaga, care cu greu își va putea atinge target-ul anunțat, cine va apărea ca un salvator al PDL? Nimeni altul decât Gheorghe Falcă, a cărui voce a devenit deja una cu autoritate la nivel de PDL.

Ambele planuri însă manifestă carențe care pot duce la un eșec ușor previzibil. În prima variantă, este greu de crezut că Falcă ar putea renunța prea ușor la mandatul de primar și șefia județeană a PDL pentru un iluzoriu loc eligibil pe listele PMP. Asta, mai ales pentru că, se știe, ambiția sa de a-l contra-candida pe Predoiu a fost prost primită de Elena Udrea, noul port-drapel al Popularilor.

În ceea ce privește strategia de debarcare a lui Vasile Blaga după alegerile pentru Parlamentul European, trebuie să recunoaștem că în cazul unui eșec al PDL față de propriile estimări electorale, conducerea trebuie să plătească. Dar, având în vedere scorul lui Falcă în cursa internă din partid, în competiție cu Cătălin Predoiu, de doar 15-20 la sută în covârșitoarea majoritate a județelor țării, este evident că de la un asemenea nivel, nu se pot emite pretenții. Deci, chiar dacă Vasile Blaga va părăsi fruntea PDL, nu există nici o certitudine că locul său ar putea fi luat de Gheorghe Falcă, a cărui poziție duplicitară față de PMP nu trezește încredere membrilor PDL.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

ten − 4 =