Povești nemuritoare cu Parcul Eminescu

editorial sorinSocietatea civilă din Arad s-a revoltat, la început de an, împotriva planului primarului Gheorghe Falcă de a distruge un parc emblematic pentru Arad pentru a realiza parcări. Adică, primăria, incapabilă să emită (de mai bine de zece ani) vreo soluție viabilă pentru a realiza mai multe locuri de parcare în Arad, a găsit de cuviință că rezolvarea problemei ar sta în eliminarea unui parc și construcția unui complex struțo-cămilistic, format din parcare subterană și parc supraetajat.
Surprinde aici perseverența celor de la primărie într-o idee care, au dovedit-o specialiștii, oamenii de cultură dar și arădenii simpli, atentează chiar la identitatea orașului. Asta pentru că vechile parcuri de pe malul Mureșului, la fel ca și clădirile de patrimoniu creează acea identitate care a dus faima Aradului de-a lungul anilor și care, acum, este în pericol de a fi afectată de ambiții greu de înțeles. Pentru a-și apăra punctul de vedere, pe pagina de Facebook a primăriei au apărut imagini care ar fi trebuit să fie garanții pentru bunele intenții ale celor care au pus gând rău Parcului Eminescu. Sunt prezentate soluții din alte țări pentru realizarea de parcări și parcuri supraetajate cu conservarea unor arbori seculari. O minimă analiză a imaginilor arată însă că tentativa explicatorie a edililor este doar praf în ochii arădenilor. Soluția pentru conservarea unui arbore secular al cărui coronament trece printr-un planșeu poate fi viabilă într-un parc de câteva zeci de ori mai mare decât Parcul Eminescu. La numărul de arbori bătrâni din parcul arădean, planșeul ar fi plin de găuri ca un șvaițer, daca ar fi să-i conservăm pe toți iar mașinile ar parca eventual printre rădăcini. Rămâne doar o mare manipulare a primăriei față de populația Aradului, așa cum, de-a lungul ultimilor zece ani, am mai văzut. Să ne amintim doar de imaginile prezentate înainte de demararea proiectului de reabilitare a liniilor de tramvai, când aceeași primărie prezenta arădenilor imagini cu tramvaie ultramoderne circulând pe linii cu gazon între șine, pentru a reface ulterior liniile de tramvai în soluția veche, dar mult mai scump, și am spune totul în această privință.
Societatea civilă din Arad (cea autentică, nealiniată intereselor de partid orchestrate de primarul Gheorghe Falcă) va continua să apere moștenirea de suflet a Aradului. Tentativele de manipulare și dezinformare care sunt folosite pentru a apăra interese mult mai meschine, cum ar fi, de exemplu, justificarea unor sume enorme alocate unor studii de fezabilitate pentru fanteziile gândite de primărie, nu vor avea darul să facă să tacă adevărata voce a arădenilor.
Aradul are nevoie de parcări și soluții de trafic reale, în sprijinul locuitorilor. De acele soluții de mult promise dar niciodată până acum realizate. Pentru că parcare înseamnă mai mult decât un loc marcat cu vopsea la marginea carosabilului, pentru care se percep taxe de parcare supradimensionate față de calitatea serviciului oferit. Dar Aradul are, mai ales, nevoie de parcuri, de plămânul verde din mijlocul urbei, care au creionat de mulți ani identitatea unică a orașului nostru și care trebuie apărate cu toate mijloacele pe care democrația le pune la dispoziția arădenilor.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici