“Zig Zag prin România” – un proiect în căutarea oamenilor extraordinari

zig zag echipa 1 Și-au lăsat locurile de muncă și au pornit în aventura vieții lor, aceea de a cunoaște și a promova România. Proiectul Zig Zag va dura cinci ani de zile, în care o echipă de 14 tineri vorbesc despre România într-un mod inedit. Aradul este al șaselea județ vizitat în nouă luni de zile. Dumitru Pascariu, Manager de vânzări Zig Zag prin România, vorbește despre provocările prin care au trecut, dar și despre modul în care acești tineri au reușit să transpună în practică proiectul lor.

– Cum a început proiectul Zig Zag?

– Proiectul Zig Zag prin România a început în 16 august 2014, ziua în care noi am plecat din Iași. Suntem cu toții moldoveni, o echipă de 14 oameni. Timp de cinci ani de zile am decis să facem împreună o călătorie prin toată România, prin fiecare județ din țară și iată-ne acum, la vreo nouă luni de zile de când am plecat. Aradul este al șaselea județ în care suntem. Ne-am format ca și echipă timp de vreo doi ani de zile, în Iași, acolo ne-am întâlnit, unii erau studenți, alții lucrau, alții sunt ieșeni– ieșeni și cu toții ne-am strâns de prin cluburi de vorbit în public, de pe la seminarii, workshopuri de educație financiară, de dezvoltare personală ș.a.m.d. Timp de doi ani de zile am „copt” ideea aceasta, ne-am gândit la ea, cum ar fi să călătorim prin țară, să descoperim România, să stăm de vorbă cu oameni interesanți și cu oameni de seamă, cum îi numim noi, din fiecare județ. Practic, ce am vrut să facem era să continuăm pasiunea noastră pentru educație. Ne place foarte mult să mergem pe la seminarii, workshopuri, să citim, să studiem, să împărtășim informațiile ca niște tineri curioși și am spus „Wow!” Cât de tare ar fi să vorbim direct cu oamenii din fiecare județ, cu oamenii cei mai interesanți, să aflăm și să învățăm multe din experiența lor de viață și apoi, de ce nu, să împărtășim și altora pe site-ul nostru, http://zigzagprinromania.com, pe blogul nostru, tot pe site și totul să fie sub formă de povești. Aceasta este modalitatea pe care am abordat-o noi, să fie totul sub formă de poveste.

Cum s-a concretizat proiectul, pornind de la o idee ușor utopică la realitatea propriu-zisă? Care sunt principalele surse de finanțare ale proiectului vostru?zig zag echipa 2

– În ultimele 3 luni, înainte să plecăm în excursia propriu-zisă, eram în Iași. O parte dintre noi au renunțat la joburile lor din Iași, ne-am anunțat proprietarul vilei în care am stat cinci dintre noi, cei care suntem acum în echipă. Acolo în vila aceea practic am „copt” și ideea și în fiecare zi discutam din ce în ce mai mult. Era tot mai aprinsă ideea în mintea noastră și am zis: „Gata! Îi dăm drumul!”. Pe 16 august am plecat în Botoșani, în primul județ. Cum reușim să ne întreținem? Prin faptul că noi am creat câteva servicii de promovare, marketing online și foto-video, multimedia, cu alte cuvinte, prin care reușim să venim în schimbul serviciilor partenerilor noștri, cu cei cu care noi colaborăm, să facem serviciu contra serviciu și astfel să reușim să ne întreținem, pentru că majoritatea muncii noastre, sau aproape toată munca noastră se bazează pe voluntariat. Cele două scopuri, în mare, ale noastre sunt turismul, promovarea turismului prin identificarea celor mai frumoase și mai interesante obiective, promovarea prin clipuri video, dar și educația, pentru că, așa cum spuneam, scriem cărți educaționale, cu povești interesante ale oamenilor de seamă din fiecare județ, iar acestea le facem pe bază de voluntariat. Restul, pentru a ne întreține în călătorie, este partea de business pe care noi am creat-o, prin serviciile pe care le-am amintit.

zig zag echipa 4– După o experiență de nouă luni, cum vi se pare ideea de Zig Zag prin România?

– Am învățat foarte multe lucruri, am stat de vorbă cu oameni foarte interesanți, aș putea da câteva nume chiar. O persoană venită din Arad, dar stabilită în Oradea, Florica Bradu, m-a impresionat pe mine cel puțin, când am discutat cu dumneaei. Apoi, Grigore Leșe, Mihaela Tatu și foarte mulți oameni, avem 11 cărți scrise care conțin sute de interviuri. M-au impresionat în mod special locurile din România, locuri despre care nu știam aproape nimic, pe care le-am văzut cu ochii noștri și ne-am dat seama că România este o țară extraordinar de frumoasă. La început, trebuie să recunosc că ne-am axat foarte mult pe educație și am spus „Gata, vorbim cu oamenii, le luăm interviuri și apoi scriem cărți”. După care, din al doilea județ, din Suceava, am văzut că sunt multe probleme pe zona aceasta, a turismului și ne-am gândit să punem și noi o mână, să dezvoltăm ceva în ea, să contribuim la promovarea turismului în România și am venit și cu câteva soluții. Le-am implementat, am văzut că funcționează, am creat din ce în ce mai multe servicii. La început nu era totul pus la punct. În prima lună, cel puțin, așa cum ne așteptam noi să ne iasă, nu a ieșit chiar așa, dar ne-am adaptat pe parcurs foarte bine la tot ce a însemnat schimbare și tot ceea ce a însemnat adaptare la nevoile fiecărui județ și persoanelor cu care noi am intrat în contact. Astfel, am reușit să intreprindem călătoria aceasta nouă luni de zile. Acum, nouă ni se pare ceva normal ceea ce facem. Ne place să credem că putem să comprimăm timpul de învățare. Dacă alții învață, de exemplu, în 5-10 ani, să devină buni într-un domeniu, să exceleze, noi cu siguranță vom face acest lucru într-un timp mult mai scurt, pentru că situația este de așa natură, te pune în fața unor cazuri noi, de fiecare dată vorbești cu persoane necunoscute, trebuie să intri în contact cu ei, să înveți să comunici, să-ți dezvolți niște abilități și te forțează să adopți schimbarea foarte rapid. Nu prea avem timp de stat, nu avem program, dar toată ziua suntem conectați cu ideea de Zig Zag prin România, asta facem, de asta și călătorim. Nu avem alte joburi, sau să ne întreținem din altceva, ci pur și simplu din ceea ce facem noi.

zig zag echipa 5– Ce v-a impresionat cel mai mult la Arad?

– Mie, cel puțin personal, dar cred că și altor colegi din echipă, mi-a plăcut deschiderea oamenilor. Pe oamenii din vest i-am simțit mai deschiși, mai calzi. Aici vorbesc și de partea de business, de partenerii noștri din Arad cu care noi colaborăm, dar și de persoanele pe care le-am intervievat și o spun pentru că am întâlnit niște persoane extraordinare, niște meșteșugari deosebiți de prin Țara Zărandului. Noi am împărțit Aradul în trei zone de interes turistic, cu viziune diferită: Țara Zărandului, reprezentată de meșteșugari și potențial de agro-turism, cu dealurile Zărandului până spre Moneasa, Câmpia Aradului, care ar include și Valea Mureșului și municipiul Arad în sine. Ce m-a impresionat? Plimbările pe dealuri cu bicicleta, cetățile care ar putea fi restaurate, dar știm că sunt situații mai dificile acolo. Orașul în sine, Arad, se aseamănă foarte mult cu Oradea, oraș din care noi am plecat înainte să venim în Arad. La nivel de arhitectură și clădiri seamănă foarte mult cu Oradea. Așezarea foarte bună, așezarea aceasta de tip nemțesc, foarte bine organizată și ar fi multe lucruri. Am întâlnit mulți oameni de cultură în Arad, deși din ce am aflat, în istoria lui, Aradul a fost un oraș industrializat și industrial în principiu, dar s-a dezvoltat foarte bine și pe partea de cultură. Am întâlnit câțiva artiști, l-am întâlnit pe Zsolt Torok, cel mai important alpinist din România, din lume, domnul Frandeş, fost dirijor la Filarmonică, domnul Didilescu, acestea ar fi persoane cu care noi am discutat și sunt mulți alții care au proiecte interesante, cei din Ineu, Lipova, un oraș cu o istorie extraordinară, mult mai vechi decât Aradul și cu un potențial turistic extraordinar, se dezvoltă acolo lucruri foarte faine.

zig zag echipa 3– Cum își aduce fiecare membru al echipei aportul la dezvoltarea acestui proiect?

– Noi suntem împărțiți pe departamente, pentru că altfel ar fi un haos. Avem o echipă de foto-video, cei care își pun aparatul la gât și colindă fiecare zonă, în căutarea celor mai frumoase locuri și locații de fotografiat și de aflat poveștile din spatele locurilor. Avem o echipă de conținut, cei care scriu, începând cu cei care iau interviuri, până la copy-writeri, sunt cei care se ocupă de cărțile noastre. Cum spuneam, sunt trei zone în județul Arad și pentru fiecare zonă vom scrie câte o carte pe care o vom lansa în cadrul evenimentului nostru care va avea loc vinerea aceasta, în data de 22 mai, de la orele 18:00, în sala de conferințe Astoria de la Hotel Continental. Va avea loc lansarea uneia dintre cărți și vom prezenta acolo ceea ce am făcut. Vor veni cele mai importante personalități ale județului Arad, vor fi câțiva vorbitori în public, care vor prezenta proiecte care se leagă de domeniul acesta, al turismului și al educației, vorbitorii selectați de noi, pentru că au proiecte în dezvoltare sau pe viitor și ni se pare normal ca oamenii din Arad să cunoască aceste proiecte. Va fi și un moment artistic, iar la final va avea loc prezentarea echipei noastre. Mai avem echipa care lucrează pe partea de site-uri, echipă este mult spus, este un singur om, webdeveloperul nostru, cel care se ocupă de coduri. Avem echipa de vânzări, cei care deschid porțile într-un oraș nou. Ei merg și discută pentru planificarea turistică. De vreo trei-patru județe încoace facem și planificare turistică, în sensul că mergem să discutăm cu cei mai în temă oameni din județ, începând cu muzeografi, cu cei de la centre de informare turistică, cu etnologi, etnografi, cu istorici în intenția de a descoperi care ar fi direcția sau traseul pe care s-ar putea merge când vorbim de turism într-un anume județ. Și atunci pe direcția aceea încercăm să scoatem un numitor comun, astfel încât să fim și noi pe aceeași direcție, să încercăm să nu facem altceva decât potențialul pe care îl are județul respectiv. Acestea sunt echipele noastre, fiecare știe ce are de făcut. Lucrăm împreună, comunicăm foarte mult și astfel reușim să ducem totul la capăt cu bine.

http://zigzagprinromania.com/

https://www.facebook.com/zigzagprinromania2014

https://www.youtube.com/user/zigzagprinromania

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici