Recenzie Star Wars: Episode VII – The Force Awakens

StarWars_ForceAwakens

Pentru prima dată în 38 de ani, de când a apărut Episodul IV, apare un film din seria Star Wars fără a fi regizat de George Lucas. Episodul VII: The Force Awakens (Trezirea Forței) a fost anunțat încă de acum 3 ani, când The Walt Disney Company a cumpărat Lucasfilm în octombrie 2012. Prin urmare, cum arată un film cu un buget de 200 de milioane de dolari, cu efecte 3D, distribuit de Disney și regizat de J.J. Adams?

star wars 1

Acțiunea se petrece la aproximativ 30 de ani de la distrugerea celei de-a doua Death Star, un aspect interesant, având în vedere că au trecut 32 de ani de când a apărut Episodul VI – Return of the Jedi. Ultimul Jedi aflat încă în viață, Luke Skywalker, a dispărut în urma unui episod nefericit și este căutat atât de Rezistență, care acum a luat forma Republicii și este condusă de generalul Leia Organa, cât și de First Order, succesorul Imperiului Galactic.

star wars 4

Cel mai bun pilot al rezistenței, Poe Dameron, este trimis într-o misiune secretă într-un sat de pe planeta Jakku, pentru a obține o hartă cu coordonatele către locația actuală a lui Luke. însă în scurt timp este atacat de Stormtroopers, aflați sub comanda lui Kylo Ren, care omoară toți sătenii și îl iau pe Poe ca prizonier. Din fericire, droidul BB-8 reușește să scape cu harta și este găsit și ajutat de Rey, o tânără care trăiește din găsirea și vânzarea de piese vechi, pe care le găsește într-un ”navo-schrott spațial”.

star wars 3

Rezistând eroic la tortură, Kylo Ren își folosește forța pentru a afla de la Poe unde este harta către locația lui Luke Skywalker. însă trădarea unui Stormtrooper dezgustat de crimele odioase pe care le-a văzut, salvează situația. FN-2187, poreclit ”Finn” de către Poe, fură o navă de luptă de tip Tie fighter, pe care o pilotează împreună cu cel mai bun pilot al Rezistenței în drumul lor către droidul BB-8, care în scurt timp devine cel mai căutat roboțel din toată galaxia. Nava lor este atacată din toate părțile și se prăbușește pe Jakku, lăsându-l pe Finn să ducă de unul singur la final misiunea Rezistenței. Împreună cu Rey și BB-8, ajung întâmplător la bordul navei Millennium Falcon, cu ajutorul căreia reușesc să scape de First Order. Cu toate acestea, nava nu îi duce prea departe, ei fiind atrași în câmpul de forță a unei stații spațiale, unde sunt găsiți de Han Solo și Chewbacca. De aici și până la clasica luptă pentru restaurarea păcii nu este decât un singur pas.

Va reuși oare Rezistența să îl găsească pe Luke și să distrugă Starkiller Base, o versiune mult mai mare și mai puternică a vechiei Death Star? Sau vor muri încercând?

star wars 2

Efectele speciale cu care ne-am obișnuit au primit un upgrade, dar au menținut același stil de realizare, prioritizând folosirea locațiilor reale și a efectelor în miniatură în fața CGI-ului. Prin urmare, Episodul VII, deși este produs în anul 2015, respectă stilul clasic cu care ne-am obișnuit cu toții. Regia este superbă, calitatea imaginii este impresionantă iar 3D-ul nu face decât să transforme Episodul VII într-un adevărat deliciu vizual.

falcon

O mare parte din echipa din vechiile filme Star Wars au contribuit la producerea acestui episod. Fie că este vorba de compozitorul John Williams, sau de aceeași actori care au jucat aceleași personaje în urmă cu aproximativ 32 de ani, îmbătrânind aproape în timp real, de aceleași săbii laser (poate puțin modificate), aceleași elemente cheie care ne-au plăcut și în celelalte filme din serie: droizi cu informații secrete care ajung pe o planetă deșertică (R2-D2 și BB-8), o proaspăt construită stație de luptă (Death Star – Starkiller Base), și bineînțeles, un personaj negativ cu o mască care are o dilemă familială. Aceste elemente nu sunt copiate pentru a ne plictisi, ci mai degrabă pentru a reanima seria într-un mod mult mai reușit. ”The Force Awakens” este superb din punct de vedere tehnic, însă povestea și modul în care joacă actorii lasă de dorit. Probabil acesta este un aspect care va fi mereu specific seriei: efecte speciale superbe, dar carențe în storyline. Prin urmare, ce puteau îmbunătăți era adăugarea mai multor scene de luptă cu săbii laser și mai puțină fugă, replici mai profunde și o poveste care să fie o continuare originală, nu un remake cu părțile cele mai interesante din episoadele 4-6.

Au fost anunțate două continuări: Episode VII, care va apărea în anul 2017 și Episode IX, care va apărea în 2019. Până atunci, puteți urmări trailerul episodului VII și ”May the Force be with you!”.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici