Află AICI de ce s-a făcut de râs Aradul în competiția Capitală Culturală Europeană: în loc de cultură, a concurat cu agriCULTURA, refugiații din Orientul Mijlociu și bomba atomică

capitala_culturala_europeana_2021_aradParticiparea echipei Aradului în cursa pentru desemnarea finaliștilor Capitalei Culturale Europene 2021 s-a soldat cu un usturător eșec. Prezentarea primarului Gheorghe Falcă, metamorfozat în zilier la drumuri, cu vesta reflectorizantă cu tot, a fost, așa cum au spus mulți dintre cei care au admirat „măreața” realizare fie în direct fie pe youtube, în egală măsură penibilă și reieșită din alt film. Alt film, pentru că exista o grilă bine pusă la punct pentru întocmirea proiectelor orașelor candidate, pe care echipele erau puse doar în situația de a o respecta și a propune un proiect adaptat tradițiilor fiecărui oraș în parte. Aradul a ales altă cale, cea a „reinventării”, cu totul neproductivă și, pe alocuri, de-a dreptul penibilă.
Pentru a nu rămâne în spațiul steril al criticii fără obiect, vom prezenta câteva dintre fanteziile cu care trupa de culturnici arădeni a vrut să ia ochii comisiei. Una dintre cele mai ridicole găselnițe, la capitolul dedicat protecției minorităților care conviețuiesc în Arad, a vizat, nici mai mult nici mai puțin, decât…refugiații. Atât comisia cât și arădenii de rând pot afla din documentul prezentat la București că primarul Gheorghe Falcă a luat în serios posibilitatea de a candida la titlul de Capitală Culturală a Europei pe spatele imigranților care, dacă nu prea vor ei să ajungă de bună voie în Aradul european, s-a străduit primarul Falcă să și-i asigure. Mai precis, „…primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a cerut în luna octombrie 2015 Guvernului României repartizarea la Arad a unui număr semnificativ de refugiați din Orientul Mijlociu, pentru a fi integrați într-o cultură a respectului față de valorile europene și drepturile fundamentale ale omului! Ca reacție imediată, Universitatea Privată „Vasile Goldiș” din Arad oferă gratuit locuri la facultate și la Liceul Particular, pentru refugiați, iar Asociația„Vis de Copil” pune la dispoziție sprijin logistic și cazare. Există, așadar, o solidaritate la nivel individual, dar și o reacție instituțională imediată la nivelul orașului în această dramă. Mesajul Aradului către Europa este: „Iată, așa se procedează!” – se arată în pagina 10 a proiectului cultural arădean. Totul, scris cu roșu, cu un caracter al literei mai mare decât restul proiectului, pentru ca să „sară în ochii” Comisiei de evaluare.
Pentru că este vorba despre o capitală a culturii, în lipsă de altceva mai bun, tinerilor arădeni Primăria se angajează să le asigure acces la alt gen de cultură și anume… agricultura. La pagina 36, este inserat un melanj care ne duce mai degrabă cu gândul la alt proiect demarat de Gheorghe Falcă, și anume Capitala Verde a Europei, cu unele îmbunătățiri. Pornind de la un exemplu al orașului sârb Zrenjanin, care… „…au accesat un proiect USAID prin care tinerilor absolvenți de studii superioare care nu au reușit să își găsească un loc de muncă după absolvirea facultății li se oferă șansa reconversiei, punându-și în valoare dorința de independență, spiritul de inițiativă și disponibilitatea la efort. Împreună cu specialiștii din Serbia, Aradul intenționează implementarea unui modul similar. Municipalitatea va aloca terenurile necesare și va suporta logistica înființării unor micro ferme de producție agricolă a acestor tineri de până la 30 de ani și va sprijini planurile de afaceri care au în vedere valorificarea sau procesarea producției”. Curat cultural: Primăria se oferă să asigure terenuri pentru ferme agricole… în teritoriul municipiului Arad, ceea ce crează o reală punte peste timp, spre epoca Ceaușescu și ale sale orașe agro-industriale…
Fără a intra acum în alte detalii, găsim un mesaj subliminal, poate de atragere a atenției celor care ar avea îndrăzneala să nu ia în calcul proiectul arădean. Într-o înșiruire a unor personalități științifice și de altă natură cu care Aradul se poate mândri, aviz amatorilor, se află și următorii: „Și tot arădeni sunt doi dintre cei trei savanți care în Statele Unite ale Americii, alături de ungurul Teller Ede (n.a.-Edward), au conceput programul atomic al SUA: Leopold și Johnny von Neumann. La fel cum arădean este și cel mai celebru consultant militar de pe glob, Edward Luttwak”. Curat profesionalism, să amintești într-un proiect cultural savanți care s-au remarcat într-un program militar atomic! (pag.32)
Înșiruirea de aberații și diletantism poate continua și ne rezervăm dreptul de a reveni și cu alte aspecte privind atât proiectul depus de echipa arădeană cât și adevăratele scopuri pur pecuniare care stau în spatele funcționării în continuare a Asociației Arad Capitală Culturală Europeană 2021, deși, după cum se știe, Aradul a ieșit deja oficial din cursă.

Comentarii

comentarii

8 COMENTARII

  • Adica noi ne ferim de ei si el ni cere cu miile????? Sa-si cazeze refugiatii la el acasa!!! In orasul asta sunt copii care nu au ce manca, care nu au din ce se educa, care nu au bani de nimica si lui ii arde sa cazam teroristii arabi????? Si asa au prins in Arad facand recrutare…..ia intrebati in Germania cum e……cum fura in case la oameni, cum sunt plini de boli, cum sunt ne educati si NICI nu vor sa se educe…am prietene acolo….e groaznic!!! Asta ne mai lipsea in Arad!!! Doamne, ce primar avem!!! Nu ii pasa de noi, numai de egoul lui!!!

 1. Problema este ca trebuiau sa aiba un plan de bataie pentru CULTURA, nu arhiTectura, agriCultura si alte derivatii. In grila aia se zice clar ce sa faci si ce sa nu. Stiti ce e aia CULTURA? Ce, isi imaginau ca daca dau rachie prin parlamentul europei brusc o sa castigam noi titlul ala sau macar o sa pierdem onorabil?
  Vai si amar de noi si pe ce se duc banii nostri. Ne-am facut de cacao in ochii altor judete care rad de nu se poate de noi, “taranii aia prosti” din partea de vest, dupa cum ne zic ei.

 2. Poate ca voia sa arunce cu bomba atomica in pasarela aia de prost gust ce-o facut-o peste Mures si sa aduca arabetii ca sa il invete cum sa faca asta…….asta inseamna cultura? A fost macar odata intr-un oras adevarat sa vada acolo ce e aia cultura? Avem noi asa ceva in Arad? Raspunsul: NU. In ultimii ani tot ce s-o facut o fost sa se incurajeze prostimea, manelarii, cocalarii, banii la pacanele si sa se infunde orice initiativa culturala…..si ne mai vrem Capitala CULTURALA Europeana. Haha, ce gluma buna. Io cred ca astia doar or vrut sa ne amageasca ca vin alegerile si sa ne pape banii. Si prost am fo doamne ca am crezut ca avem o sansa. Amu pretenii mei din Timisoara rad de mine, zic ca suntem praf. Nici macar impodobeala de Craciun nu se compara cu cea din Timisoara. Ati fost macar sa o vedeti? Asa…ca si comparatie…..auzi domle’, CULTURA cu vesta reflectorizanta si constructii…ce construia nenea…..O CLADIRE DE OPERA CUMVA????? Un TEATRU nou??? Nici astea existente nu functioneaza!!! Un alt CINEMA pe care sa-l dea la pocaiti sa-si faca biserica din el??? Aia ii cultura??????????

 3. io nul mai votez pe bossu asta la primarie. sio batut joc de bunastarea noastra si a copiilor nostri de prea multa vreme. vara pruncii mei is muscati de capuse si de insekte ca nu se da cu solutie. ii mai rau ca tiganii bossu asta. tiganilor makar le pasa de pruncii lor. ce viitor sa aiba pruncii mei in orasu asta? ii trimit la timisoara la scoli k aci ce sa fhaca dupa??? sa fie chelneri sau sa spele masini??? pt asta le trebe lor scoli??? asta ne ofera bossu asta!!! locuri de munka bune numa pt pilele lui!!!

 4. Buna seara,
  Eu sunt din Timisoara. La noi, de ani de zile au loc manifestari pentru acest proiect si pregatiri culturale. In Arad, in afara de betii si bani aruncati pe fereastra, n-am auzit sa se faca ceva. Asa credeati voi ca o sa castigati Capitala Culturala Europeana 2021? Ia mai plimbati-va putin prin lume si mai invatati, inainte sa aratati cu degetul.

  Dar la ce mentalitate limitata aveti, probabil ca sunteti foarte multumiti de asemenea performanta si probabil ca va consolati cu faptul ca “lumea e cruda”. Ei bine, nu e asa. A fost un concurs corect. Si inca este. Castiga cine e cel mai bun si respecta conditiile. La un concurs de desen, castiga cel mai frumos desen. La un concurs de cultura, castiga cine respecta criterii culturale (logic vorbind). Ce cultura aveti voi in Arad? Aveti cumva o filarmonica functionala? Aveti macar Opera? Aveti teatrul plin la un spectacol? Aveti comunitati locale care fac muzica, filme, desene, sculpturi si care sunt incurajate de primarie sa faca astfel de manifestari? In alte orase au fost manifestari ample culturale, mars pentru lectura, puteai calatori gratis cu tramvaiul daca citeai o carte, s.a.m.d. La voi in Arad ati auzit macar de asa ceva? Sau faceti parte din categoria: “e rusine sa citesti o carte!”? Ceva imi spune ca din categoria aia faceti voi parte. Pacat. Pacat, pentru ca Aradul era un oras frumos odata si avea potential.

  Asta inseamna cultura. Nu plantarea de flori si construirea de pasarele. Aia deja intra la alte categorii. Daca nici macar diferenta dintre cultura si agricultura n-o stiti, cu tot respectul, dar sunteti idioti.

  O seara frumoasa in continuare.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

15 − seven =