Pedeliștii liberali arădeni, la dictatul lui Falcă

editorial sorinDesemnarea candidatului liberal pentru președinția Consiliului Județean Arad stârnește valuri în partid. Fără a discuta despre seriozitatea unui asemenea demers în condițiile în care legea electorală pentru alegerile locale a fost modificată și anul acesta președintele Consiliului Județean nu va mai fi ales în mod direct ci de către consilierii județeni, conform sistemului care a mai fost aplicat cu ani în urmă, nu putem trece cu vederea câteva aspecte interesante.
Liberalii reuniți își dispută acerb postura de candidat care va fi supus votului viitorilor consilieri județeni pentru a câștiga șefia Consiliului Județean Arad. Culmea este că acest gen de dispută electorală internă a ieșit din cadrul strict statutar al noului PNL și s-a mutat, mai degrabă, în spațiul public. Primele zvonuri despre numele celor care doresc această onorantă postură au apărut deja de un timp, vorbindu-se despre un interesant trio de candidați: actualul președinte interimar, Adrian Țolea, ceea ce ar reprezenta un aspect de normalitate având în vedere continuitatea pe funcție, deputatul Eusebiu Pistru și Iustin Cionca, fost primar la Pecica, fost deputat și actual consilier la cabinetul lui Țolea. Dacă despre președintele interimar ne-am exprimat deja, deputatul Eusebiu Pistru are și el argumente serioase având în vedere faptul că a ocupat și postul de secretar de stat în Ministerul Transporturilor și, măcar din această perspectivă, are experiență în domeniul managerial și al infrastructurii, capitol la care județul Arad suferă. Cât despre Iustin Cionca, este cel puțin ciudată ambiția sa de a candida împotriva șefului său ierarhic, Adrian Țolea, mai ales că, așa cum se știe, el se manifestă mult mai puternic în calitate de reprezentant al PNL în conferințe de presă (fiind prim-vicepreședinte al partidului) decât ca specialist în problemele administrării județului. Pentru a-și arăta loialitatea față de partid, a umplut contul său de socializare cu mesaje anti-Ponta și anti PSD, copiindu-l în exprimare pe Gheorghe Falcă. Mai mult, o nefericită declarație de susținere a controversatelor măsuri de austeritate ale fostului Guvern Boc și acceptarea și în viitor a unor asemenea măsuri dacă partidul o va cere i-a adus lui Cionca o nedorită imagine negativă la nivel național, numele său fiind folosit de adversarii politici pentru a demonstra că actualul PNL ar călca pe urmele vechiului PNL la capitolul tăieri de pensii și salarii. Trist este faptul că deși a fost șef de comisie in Camera Deputaților, nimeni nu i-a reținut numele, televiziunile centrale numindu-l „Cioacă de la Arad”.
Și, când lucrurile păreau să fie totuși relativ stabile, apar elemente noi: Gheorghe Falcă aruncă pe piață alt nume, cel al lui Samuel Caba, care și-ar fi depus și el candidatura pentru râvnita postură, deși până acum nimeni nu vorbise despre această variantă. Culmea a fost atunci când Samuel Caba nu doar că a confirmat faptul că s-a conformat disciplinei de partid și și-a anunțat de mult în scris intențiile, dar că a optat și pentru candidaturi la nivelul municipiului (omise de Gheorghe Falca). Mai mult, s-a aflat că Eusebiu Pistru nu ar fi urmat același traseu, candidatura sa fiind discutată doar în spatele ușilor închise, neprimind susținerea și acceptul aceluiași Gheorghe Falcă, omul care se încăpățânează să fie unicul factor de decizie din partid. Așa că, Pistru nu a mai „prins” lista.
Soluționarea statutară a acestei dileme electorale a noului PNL este încă departe, pentru că șeful județean al partidului (pe filiera vechiului PDL), Gheorghe Falcă, vrea să facă singur jocurile și să impună soluții dictate care să fie ulterior acreditate prin votul organelor de conducere statutare. Lipsește orice fel de reacție din partea celuilalt șef județean (pe filiera PNL istoric), senatorul Ioan Cristina, care pare să accepte fără rezerve o cursă electorală internă doar între foștii pedeliști, din care lipsesc vechii liberalii și unde singurul cuvânt decisiv se vrea să fie cel al lui Gheorghe Falcă. Acesta merge pe vechea strategie: momeli cu posturi, consilii de administrație etc., șantaje, sondaje (făcute cum „trebuie” și pentru „cine trebuie”) și apoi votul, unde votează numai cine trebuie. Așa i-a „rezolvat” în mai multe rânduri pe Gheorghe Seculici, dar și pe Nicolae Ioțcu. Mai rămâne de văzut și modul în care conducerea centrală a PNL va înghiți manevrele de la Arad care nici pe departe nu corespund cu noul tip de politician dorit atât de președinție, de liderii naționali ai PNL dar și de tinerii frumoși și liberi care au cerut cu subiect și predicat, în stradă, un nou tip de clasă politică în România.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici