Recenzie Joy

Joy este o dramă semi-biografică, inspirată din povestea de viață a lui Joy Mangano, o inventatoare care a reușit prin forțe proprii să creeze un imperiu financiar.

joy1

Viața lui Joy (Jennifer Lawrence) este o dulce nebunie, narată prin vocea bunicii ei, singura persoană care a susținut-o și a încurajat-o să își urmeze visele. Mamă a doi copii mici, Joy locuiește în aceeași casă cu bunica ei, Mimi, care o ajută cu micuții, cu mama ei, Terri, care toată ziua se uită la telenovele, cu fostul ei soț, Tony, care este cântăreț în cluburi și refuză să se angajeze ca să aducă bani în casă și ocazional, cu tatăl ei, Rudy, care mereu se ceartă cu fosta sa nevastă și fostul său ginere. Rudy este foarte apropiat de Peggy, fata lui dintr-o altă căsnicie eșuată, care o umilește pe Joy în fața copiilor de câte ori are ocazia. Pentru că cineva trebuie să pună pâinea pe masă, Joy muncește din greu ca vânzător de bilete la Eastern Airlines, renunțând la visele ei de a deveni o femeie de succes.

Joy2

După ce a divorțat de a treia nevastă, Rudy se înscrie într-o rețea matrimonială pentru văduve și văduvi, unde o întâlnește pe Trudy, o văduvă bogată cu ceva experiență în afaceri, care îl invită să vină împreună cu familia sa într-o excursie cu iahtul, cu condiția să nu aducă vin roșu, ca să nu păteze lemnul scump din care este construită ambarcațiunea. Desigur că unul dintre participanți aduce vin roșu, iar Joy își scapă paharul din cauza valurilor, murdărind podeaua scumpă a vasului. Încercând să curețe mizeria, Joy se taie la mână din cauza cioburilor în timp ce storcea mopul. Ajunsă acasă, ea începe să lucreze la un prototip al unui mop care poate fi stors fără să te murdărești pe mâini. Cu greu, reușește să o convingă pe Trudy să o finanțeze și fac un contract cu o companie din California care să le furnizeze componentele la un preț redus. Ca să evite un potențial proces, Joy plătește 50 000 $ unui om din Hong Kong, despre care se presupune că a creat un produs similar. Problema apare însă când trebuie să își vândă creația și este nevoită să își ipotecheze casa a doua oară pentru a fabrica 50 000 de mopuri pe care să le vândă la TV. Însă, cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, Joy va afla în scurt timp că singura persoană pe care se poate baza dacă își dorește să reușească este ea însăși.

Joy

Pe lângă piedicile puse de membrii familiei, care vrând să-i facă bine, îi fac de fapt rău și pe urmă în loc să își asume responsabilitatea, dau vina pe Joy, ea mai trebuie să facă față și în lumea dură și crudă a afacerilor. Pe principiul ”Ce nu te omoară te face mai puternic”, mediul toxic în care trăiește și experiențele neplăcute o întăresc și o transformă într-o persoană complet diferită, care se ridică de una singură din cenușă și își croiește drumul spre succes.

Partea interesantă este să vezi cum personajul original după care este inspirată povestea, Joy Mangano, își prezintă invențiile pe un post TV de teleshopping:

”Joy” este o poveste pe care fiecare femeie ar trebui să o vadă. Este o poveste motivațională despre succes, despre greutăți și despre faptul că oricine are dreptul să își urmeze visul și să o ia de la capăt.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici