Falcă nu a cerut refugiați, a introdus date false în dosarul de candidatură

editorial sorinScandalul generat de cota de 15 la sută dintre refugiații care vor veni în România, care ar fi fost solicitată Guvernului de primarul Gheorghe Falcă, scoate la lumină un fapt mult mai grav. Bazându-ne pe documentele oficiale legate de dosarul de candidatură a Aradului în cursa pentru Capitala Europeană a Culturii 2021, am constatat și noi faptul că Gheorghe Falcă a anunțat, așa cum s-a precizat, că a solicitat încă din luna octombrie a anului trecut ca Guvernul să aloce o cotă semnificativă de refugiați pentru Arad. Solicitarea dădea bine pentru un oraș care dorea să-și impună valențele inter-culturale de nivel european, într-o perioadă în care criza refugiaților la scară globală stârnea multă emoție.
Iată însă că acum același Gheorghe Falcă o dă la întors. Primarul declară ferm că nu există nici un document care să ateste faptul că domnia sa ar fi cerut Guvernului vreun refugiat. Mai mult, nici în bugetul municipiului Arad nu există sume dedicate refugiaților. Și aici, cum nu există nici o confirmare oficială de la Guvern, trebuie să îi dăm crezare lui Gheorghe Falcă. Se pare că primarul, în realitate, nu a făcut demersuri privind primirea de refugiați. Dar a făcut ceva cu mult mai grav. Cum documentele o demonstrează, echipa coordonată de Gheorghe Falcă a introdus date mincinoase în dosarul de candidatură a Aradului în competiția capitalei europene a culturii. Pentru că, așa cum s-a prezentat, în proiectul Aradului scrie… roșu pe alb că primarul Falcă a solicitat Guvernului refugiați când, de fapt, el nu a făcut acest lucru. Minciuna din dosarul cu care echipa Aradului s-a prezentat în fața oficialilor Comisiei Europene pentru jurizare aruncă o pată urâtă nu doar asupra lui Falcă ci chiar a Aradului și a României, ca țară.
Politicianul Gheorghe Falcă, obișnuit cu declarațiile de campanie electorală făcute doar ca să ia ochii alegătorilor (vezi, de exemplu, promisiunile legate de ștrandul arădean din campania din 2004, apoi ce s-a întâmplat ulterior, sub conducerea Falcă, cu același ștrand) a asimilat competiția desemnării capitalei europene a culturii cu o asemenea campanie electorală unde, pentru succesul final, poți promite orice. Inclusiv că ai cerut refugiați la Arad deși nu ai făcut un asemenea demers. Dar pentru oficialii europeni, a include date false într-un document oficial este o faptă de o gravitate extremă.
Situația este acum extrem de clară: Gheorghe Falcă a mințit, ori când spune că nu a cerut refugiați deși documentele dovedesc că numele său este legat de o asemenea solicitare, ori când a inclus această pretinsă solicitare în dosarul de concurs al Aradului, deși el nu ar fi solicitat refugiații, doar pentru a stârni emoție oficialilor care au jurizat dosarul. Ce s-ar fi întâmplat dacă Aradul promova în „finală”? De unde ar fi scos Falcă documente care să justifice un demers menit să aducă argumente tari pentru promovare în ultima etapă a selecției naționale dar care, spune el acum, nici nu există? Sau dacă ne-am fi trezit cu sute de refugiați direcționați la Arad, pentru că așa scrie în acte, că primarul i-a cerut, unde și din ce bani ar fi fost aceștia cazați și integrați, dacă, spune același Gheorghe Falcă, în bugetul municipiului nu sunt trecute alocări de fonduri pentru refugiați?
Cât despre acuzele aruncate spre PSD, ca vinovat pentru așa-zisa campanie pornită împotriva sa, constatăm și noi cum probabil au văzut și arădenii faptul că partidul incriminat nu a avut nici o reacție publică în acest scandal al refugiaților, care a stârnit ecouri și dezaprobare în toată țara.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici