Arădenii au votat falimentul politicii PNL. Fifor este de vină…

editorial sorinAlegătorii au decis prin votul din 11 decembrie cine va conduce țara în următorii patru ani. Poate că marea surpriză vine din victoria aproape totală a PSD în fața noului PNL. La Arad, pentru prima oară după mulți ani, PSD a reușit să se impună atât în competiția pentru Camera Deputaților cât și la Senat. Pentru că la această oră nu sunt încă procesate oficial toate buletinele de vot din județ, nu o să avansez cifre exacte ci doar un trend care s-a conturat extrem de clar și anume acela că politica noului PNL s-a dovedit falimentară, chiar și la Arad. Nu au mai fost de folos pentru strategii neo-liberali nici mârlăniile de campanie care altă dată dădeau tonul, nici risipa de bani publici în scop electoral, nici adunările publice cu daruri, fie că a fost vorba de pachețele pentru copii sau, de ultimă oră, de rânduri de echipament sportiv pentru toate echipele din județ. Nici măcar Moș Nicolae, chemat cu repetiție să ajute la marea luptă de clasă nu a mai avut succesul de altă dată. Și asta pentru că arădenii s-au săturat. S-au săturat de șmecheriile politice, de cei 16 la sută care le-au decis primarul și de cei sub 16 la sută care le conduc orașul, nu mai vor salarii și pensii tăiate. Vor altceva.
Surprinde, totuși, scorul bun din dreptul a două formațiuni, USR, care practic, la Arad, nu a existat și UDMR, care reușește după mulți ani un rezultat bun. Dovadă că mai există nostalgici ai vechilor practici ale fostei structuri de conducere din vremea guvernării Boc. Dar, totuși, asta nu poate umbri faptul că echipa PSD a dat tonul și la Arad.
Ce a avut PSD anul acesta? L-a avut, în primul rând, pe senatorul Mihai Fifor. Fifor este de vină atât pentru eșecul PNL la Arad cât, mai ales, pentru victoria PSD. Sub bagheta sa, pentru prima dată (și știu ce spun pentru că am urmărit toate marile campanii electorale din 1990 până în prezent la Arad), echipa PSD s-a manifestat ca o echipă unită. În toiul unei campanii murdare orchestrate de PNL, pesediștii au avut puterea de a nu riposta cu aceleași arme, ceea ce i-ar fi descalificat și s-au axat pe programe și explicații electorale. Senatorul Mihai Fifor însuși nu a coborât la nivelul strategiei marca Falcă-Cionca și s-a abținut la reacții personale chiar și atunci când a fost jignit în mod direct. PSD a ripostat cu soluții din programul de guvernare și reamintirea realizărilor guvernării Ponta. Răsplata va fi numărul de parlamentari pe care l-a câștigat la Arad și un imens potențial de așteptare din partea arădenilor.
PSD a câștigat o luptă, Fifor este de vină, dar bătălia va fi tranșată abia atunci când va dovedi, în noul Parlament și Guvern, că merită încrederea cu care a fost investit de electorat.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici