Miza politică: Aeroportul Arad, locul unde milioanele de euro zboară în locul avioanelor

Aeroportul Arad a devenit obiect de dispute politice sterile, cu finalitate îndoielnică și menite parcă să ascundă ani de zile de diletantism, interese minore și bani aruncați cu găleata într-un sac fără fund pompos denumit poartă de intrare aeriană a Aradului. Aeroportul arădean a avut zile mult mai bune. O scurtă trecere în revistă a unor evenimente dintr-un trecut nu prea îndepărtat de arată că, acum mai bine de două decenii, aeroportul era chiar internațional. De la Arad au pornit primele curse regulate spre orașe din Italia, apoi din Germania. O ambiție a fostei companii Romavia acorda Aradului rolul de punct nodal în întărirea relațiilor economice din fostul spațiu sovietic cu țări occidentale. A fost chiar operată o cursă inaugurală pe relația Arad-Iași, cu intenția de a lega estul de vestul României și, implicit, de a demonstra oamenilor de afaceri din Republica Moldova, Rusia sau Ucraina că pot ajunge rapid spre mediul de afaceri european, Aradul fiind principala poartă a României spre Occident. Apoi, un proiect ambițios s-a finalizat cu un terminal cargo construit pe fonduri atrase, gândit la vremea respectivă să deservească nu doar Aradul ci întreaga euro-regiune DKMT. Pe aeroport au fost amplasate sisteme de balizaj ultra-moderne la momentul respectiv și pentru a-l menține operativ inclusiv iarna, au fost aduse utilaje de deszăpezire performante. Acum 15-20 de ani, viitorul Aeroportului Arad suna bine.
Anii au trecut, interesele s-au intersectat cu neputința și incompetența și am ajuns în situația gravă de azi. Din planurile vechi de două decenii de a mări pista aeroportului cu 500-1000 metri s-a ajuns la amputarea viitorului aerogării, victimă a bolii numită corupție. Mai precis, proiectul interesat al noii autostrăzi care a fost „condusă” pe anumite terenuri cu anumiți proprietari a dus la un desen al așa-zisei centuri în regim de autostradă care, în ciuda promisiunilor optimiste, a blocat dezvoltarea aeroportului. Cum nici unul din organele statului nu s-a arătat interesat de o anchetă privind traseul autostrăzii și drumul despăgubirilor, nu ne mirăm că aceleași organe abilitate nu manifestă interes nici față de risipa de bani de pe aeroportul nefuncțional. Pentru că, deși nu avem curse regulate, deși nu mai pleacă avioane de pe Arad iar arădenii roiesc spre Timișoara sau Budapesta pentru a ajunge acolo unde nu de mult zburau din Arad, în aeroport se îngroapă încă milioane de euro, fără finalitate. S-a modernizat pe bani grei o aerogară nefuncțională și s-au plătit ani de zile salarii regești unor personaje performante în mașina de partid dar profund ineficiente la locul de muncă, adică la aeroport.
Soluții există și se aude chiar de idei de a revigora aeroportul. Însă, atunci când cineva vine cu o idee, politicul intră în funcțiune și o blochează, minimalizând rolul celor care se străduiesc. Aeroportul este privit ca jucăria celor care îl patronează și care, de ani de zile, nu au soluții. Dar nici nu permit altora să caute rezolvări. În loc de cooperare, avem contre și aducerea problemelor spre derizoriul care unora li se potrivește-mănușă.
Din păcate, la nivelul „patronatului” aeroportului bântuie diletantismul și bunele intenții sunt sabotate de lipsa de profesionalism. În locul soluțiilor solide și a argumentelor, se face confuzie între aducerea de operatori aerieni autentici și cursele charter ale unor agenții de turism. Cu avioane care vor zbura, este drept, în regim internațional dar doar spre anumite zone turistice, cu un anumit număr de turiști și doar atunci când acest număr va fi suficient pentru a încărca un avion. Chartere au mai aterizat la Arad, dar nu reprezintă o soluție pe termen lung. Cursele regulate spre București, Verona, Stuttgart (și am menționat doar câteva din destinațiile altă dată obișnuite de pe aerogara arădeană) reprezintă un vis. Iar aeroportul rămâne același argument electoral care ascunde o groapă neagră pentru banul public, pe care nimeni nu pare pregătit să o anihileze.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici