Turcii iau cu asalt insulele greceşti: preferă concediile în Grecia pentru că se simt în siguranţă

În ultimele luni, tot mai mulţi turci vin în concediu în Grecia. Ei preferă insulele şi zonele de lux, unde cumpără hoteluri, vile, cafenele. Sosesc cu maşini scumpe, frecventează plajele cele mai frumoase şi restaurantele cele mai bune. Majoritatea sunt tineri, care au studiat în Europa.
Pe insula Thassos, în urmă cu un an, rar vedeai câte o maşină cu număr turcesc, deşi de la Keramoti, locul de îmbarcare pe feriboat, până în graniţa turcească sunt mai puţin de 200 de kilometri pe autostradă. În acest an, numărul maşinilor turceşti a fost mare. Majoritatea sunt tineri şi îşi aduc familiile la plajă. Vorbesc perfect limba engleză şi conduc afaceri mari la ei în ţară. De obicei, femeile supraveghează copiii, iar bărbaţii îşi conduc telefonic companiile. Unele familii sunt la fel ca-n filme, vin cu oamenii care îi păzesc discret. Ei spun că vin în Grecia în concedii, deoarece în Turcia nu se simt în siguranţă.
Zilnic, sosesc autocare turceşti, cu tineri în excursie. Fac turul plajelor, se distrează însă fără să iasă în evidenţă. Întrebaţi fiind de ce au venit în Thassos, ei spun acelaşi lucru: pentru că se simt în siguranţă.
În locul unor terase unde în urmă cu un an se consuma bere, acum se bea ceai. Meniurile, care până nu de mult erau scrise doar în greacă şi engleză, acum, la unele localuri sunt şi în limba turcă. Kostas, un proprietar de local din zona portului Limenas, spune că are mulţi clienţi turci. Tocmai de aceea şi-a trecut peste orgoliu şi a modificat meniul, adăugând oferta sa şi în limba turcă. „Anul acesta am avut foarte mulţi clienţi turci, mai mulţi decât bulgari, de exemplu. Vin şi iau masa împreună cu familiile lor. Pentru români servim carne de porc, pentru clienţii turci, de miel sau de pui. Deja am furnizor special pentru ei”, a explicat Kostas. Lângă terasa lui, alte două au fost deja vândute turcilor.
Tinerii turci investesc în proprietăţi în Grecia, însă grecii vând destul de greu casele şi terenurile. „Sunt la o oră şi jumătate de Turcia, pe autostradă. Aici poţi să stai liniştit, în siguranţă şi să te uiţi cum copilul tău se joacă în apă cu alţii, de vârsta lui. Nu este nici o problemă”, spune Leyla, o tânără care vorbeşte extrem de bine limba engleză. Atât ea, cât şi soţul ei au absolvit facultatea în UK, după care s-au întors acasă, în Turcia şi lucrează în companiile familiilor lor. Numai că, spune ea, când e vorba de familie, de copil, siguranţa este pe primul loc. Aşa că, anul acesta au venit să-şi facă concediul în insula Thassos. Pentru a fi în siguranţă, alături de ei au venit şi două mătuşi, un unchi şi doi şoferi. Numai că, râde ea, toţi se distrează deoarece nu există nici un pericol pentru ei.
În fiecare seară, în cafenelele de pe malul mării, în Limenas, turcii stau cu ceaiul în faţă şi privesc marea. „Grecii stau cu cafeaua frappe, cu ouzo, românii cu berea sau vinul, iar turcii cu ceaiul”, a explicat Maria, chelneriţa unei cafenele din port. În câţiva ani, spune ea, numărul proprietăţilor turceşti de pe insulă va fi mare. Numai că turcii nu vin doar în insula Thassos, ci în toată Grecia, din acelaşi motiv: siguranţa. Politica dusă de guvernul lor nu pare a fi pe placul celor tineri, cu studii în occident.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

twelve − 3 =