Am testat Noul Duster, o provocare la descoperirea frumuseţilor României

„Eliberează-ţi pofta de aventură!” este sloganul prin care Grupul Renault încearcă să atragă atenţia asupra Noului Duster, autoturismul din gama SUV produs sub sigla Dacia, îmbunătăţit şi readaptat cerinţelor pieţei. Apărut pe piaţă la acest final de an, cu multe noutăţi şi surprize plăcute pentru amatorii de aventură şi condus pe orice fel de drumuri sau teren, la un preţ care sperie concurenţa din segmentul său, Noul Duster promite experienţe plăcute pentru cei care doresc să-i testeze abilităţile.


Am testat un SUV Dacia Noul Duster pe un traseu incitant, de peste 600 de kilometri, pornind din Arad spre câteva obiective turistice speciale din sud-vestul României. Am ales un traseu de şosea, deşi autoturismul propune şi experienţe off-road speciale, pentru că am considerat că cel mai bine poate fi apreciată prestaţia sa pe un drum de anduranţă, cu sectoare de autostradă, drum naţional şi chiar de drum judeţean, cu pante, curbe strânse, urcuşuri şi coborâşuri cu înclinarea de peste 10 la sută, în condiţii de început de iarnă, cu ceaţă, ploaie, burniţă şi chiar mici sectoare cu polei. Am pornit într-o excursie ambiţioasă de o zi, spre obiective din judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, pentru a testa confortul, plăcerea de a conduce şi performanţele reale pe care Noul Duster le oferă.
Am plecat pe o ceaţă lăptoasă din Arad, dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, motiv numai bun de a testa sistemul de iluminare cu faruri de ceaţă de care dispune modelul cu motorizare pe benzină, din gama Confort, cu motor de 1,2 litri, 125 CP şi 4 WD. Încă de la început trebuie precizat faptul că Noul Duster prezintă o faţă mult schimbată atât faţă de celelalte autoturisme din gama Dacia cât şi faţă de modelul mai vechi. Constructorul a lucrat la aspectul exterior, devenit mai dur, care invită la testarea forţei autoturismului. Materialele folosite pentru portiere, bord, sunt cu mult peste calitatea plasticului care a adus atâtea critici în trecut. Scaunele sunt mult mai confortabile, cu tapiserie specială, oferind un confort sporit în timpul condusului, asta şi datorită posibilităţilor de reglare lombară dar şi volanului reglabil în adâncime şi în plan vertical. În ceea ce priveşte direcţia, toate autoturismele din gama Noul Duster dispun de direcţie asistată electric, extrem de precisă, volanul fiind foarte uşor de manevrat, ceea ce este remarcat de la primul contact cu maşina. Mai ales la un drum lung, cu multe curbe şi serpentine, direcţia asistată electric devine un avantaj demn de luat în seamă al Noului Duster. Roţile cu jante din aliaj Cyclade (pentru modelul testat) sunt de asemenea un avantaj şi nu doar unul estetic. Oglinzile cu comandă electrică sunt uşor de reglat. Indicatoarele de bord, cu sisteme de afişare a diferiţilor parametri care ţin de uşurinţa condusului, cu GSI (indicator de schimbare optimă a treptelor de viteză), sistem start&stop extrem de util la opririle la semafoare, pentru economia de combustibil, cu afişare pe ecran, dar şi alte sisteme introduse pentru acest tip de vehicul, cum ar fi de exemplu asistenţa la plecare în rampă, la coborâre, ABS, ESP şi altele care ţin de siguranţă, posibilitatea de cuplare automată a tracţiunii integrale pe tronsoane de drum alunecos pentru evitarea derapărilor şi rezolvarea de potenţiale probleme privind siguranţa condusului, şi am enumerat doar câteva din facilităţile de care dispune Noul Duster testat, sunt tot atâtea elemente care îşi dovedesc eficienţa în trafic.
Am pornit spre Orşova, apoi spre statuia lui Decebal, sculptată în munte pe Clisura Dunării, în apropiere de localitatea Dubova, poate cel mai potrivit obiectiv turistic pentru a testa un SUV din gama Dacia. Pe autostrada ce leagă Aradul de Lugoj, Noul Duster a rulat perfect, fără probleme de trafic, reuşind să iasă uşor din manevrele de depăşire a coloanelor de TIR-uri. Sistemul de Control Cruise, regulator de viteză sau tempomat, a permis setarea vitezei de rulare pentru autostradă, condusul devenind mult mai simplu. Modelul dispune şi de limitator de viteză, funcţie care de asemenea poate fi activată. Are şi sistem de economisire ECO, care permite un condus mai economic, util de activat pe autostradă, dar la care am renunţat pe tronsoanele de drum naţional, unde am simţit nevoia de a utiliza sporul de putere furnizat de motor la depăşiri, în trafic. Noul Duster s-a comportat excelent, oferind siguranţă în depăşiri şi demaraj suficient pentru a scăpa din coloane de autovehicule lente, de transport greu, respectând limitele legale de viteză.

Pe Valea Cernei, un traseu cunoscut pentru curbe strânse, serpentine şi pante şi rampe cu înclinare mare, am constatat că Noul Duster poate urca fără probleme chiar dacă înclinarea depăşeşte 10 la sută dar este sigur în coborâre pe aceleaşi înclinări mari. Maşina oferă siguranţă şi o putere pe care, poate, motorul de 1,2 litri nu ar fi sugerat-o. Cutia de viteze, cu şase trepte, s-a dovedit extrem de utilă, oferind un condus lin pe treptele superioare. Deşi modelul testat nu avea sistemul Media Nav Evolution, cu patru camere, pentru a uşura manevrele de parcare, totuşi senzorii acustici postaţi pe bara din spate s-au dovedit utili atunci când am oprit pe o îngustă margine de drum, lângă versantul pe care a fost sculptat chipul lui Decebal.


Am revenit la Orşova, unde am testat parcarea în condiţii urbane, apoi am plecat spre celebrele mori de apă de la Rudăria (Eftimie Murgu). Am părăsit drumul naţional şi am rulat pe un drum judeţean până în satul Eftimie Murgu apoi, pe îngustele sale străzi, până pe Valea Rudăriei, la mori. Noul Duster nu a avut nici o problemă pe şoseaua îngustă. Am continuat apoi spre Bozovici şi am oprit la Cascada Bigăr, de unde, pe o ceaţă lăptoasă cu vizibilitate redusă, am trecut prin Anina, am parcurs şerpuitul drum Anina-Reşiţa cu vizibilitate de doar câţiva metri, ocazie pentru a aprecia din nou sistemul de iluminare cu faruri de ceaţă. La Reşiţa am lăsat ceaţa în urmă şi am rulat spre Timişoara, în condiţii de trafic de drum naţional. Traversarea Timişorii la ceas de seară, în condiţii de trafic aglomerat, cu opriri la semafoare, a demonstrat eficacitatea sistemului Stop & Start, de oprire automată a motorului şi repornire automată la apăsarea pedalei de ambreiaj, menit să economisească carburantul şi să ofere un stil de condus ecologic. De la Timişoara spre Arad am revenit la autostradă, de această dată fără ceaţă dar în condiţii de întuneric, care a demonstrat eficienţa sistemului de iluminat.

În final, după o experienţă de o zi şi aproape 650 kilometri de condus, am concluzionat că Noul Duster este o variantă serioasă pentru iubitorii de vehicule SUV, oferind la un preţ redus experienţe demne de concurente din categoria sa, mult mai scumpe.
Ce ar fi de obiectat? Evident, nu este vorba despre autoturismul perfect. Atunci când îţi propui un model cu costuri reduse apar şi unele derogări privind calitatea unor componente sau materiale utilizate. La modelul testat, consumul de carburant (benzină cu CO 98, în cazul nostru) pe anumite tronsoane, mai ales pe autostradă, la viteze de 120-150 km/h, a fost mai mare decât ne-am aşteptat. Sistemul de reglare lombară a scaunelor, util în felul său, este puţin nepractic faţă de alte sisteme folosite de concurenţă. Şi, poate, alte câteva mici mărunţişuri şi asta pentru că, în condiţiile de preţ-calitate pe care le oferă Noul Duster, impresia este covârşitor pozitivă. Cei de la Dacia au vrut să scoată un SUV mult mai bun, să demonstreze că pot oferi, la un preţ decent şi confort, şi dotări şi materiale de calitate. În general au reuşit pe deplin.
Acest drive-test nu ar fi fost posibil fără concursul firmei VERBIŢĂ din Arad, dealer Dacia-Renault şi al lui Mihai Verbiţă, cel care ne-a oferit personal autoturismul pentru a fi testat.
Cei care doresc să obţină informaţii pot accesa link-ul: http://www.verbita.ro

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici