Retim şi siguranţa muntelui de gunoaie

Aradul a ajuns să fie sufocat de gunoaie la câteva zile după ce de salubrizare se ocupă firma timişoreană Retim. Timişorenii au câştigat licitaţia pentru adunarea deşeurilor din Arad în mod selectiv, conform standardelor europene, a condiţiilor şi caietului de sarcini pregătite de ADI-SIGD Arad, structura care a accesat un generos proiect european pentru a organiza strângerea gunoaielor din mai multe localităţi care au aderat la asociaţie. Conform aceluiaşi contract, din octombrie trecut, firma din Timişoara a avut şase luni la dispoziţie, până în 23 aprilie, pentru pregătiri, dotări, demersuri legale, obţinere de autorizaţii etc., astfel încât din 23 aprilie să treacă cu toate forţele consemnate în contract la adunarea selectivă a gunoaielor în peste 20 localităţi, inclusiv municipiul Arad. Mai mult, în cele şase luni, populaţia trebuia informată şi pregătită pentru modul de-a dreptul revoluţionar (faţă de sistemul din trecut) de colectare a deşeurilor menajere.
Ziua de 23 aprilie a trecut, Retim s-a apucat timid de treabă iar gunoaiele s-au adunat în Arad într-un ritm nemaivăzut. Rând pe rând au ieşit la iveală o serie de nereguli în activitatea firmei care a ameninţat pe toţi cu clauzele din contract care îi permiteau să adune doar anumite categorii de deşeuri dar care nu a respectat alte clauze, care o priveau şi o obligau. Nu a existat dotarea necesară nici în privinţa personalului, nici a pubelelor care trebuiau împărţite şi nici a autospecialelor al căror număr era prevăzut de documente. Nici contractarea nu a mers la scara dorită poate şi din cauza contractorilor prost instruiţi care pe teren au crezut că pot convinge arădenii să semneze noile contracte ameninţând şi nu argumentând. Deşi gunoaiele se adunau de la o zi la alta, Retim a dovedit că nu are nici capacitatea nici priceperea de a le aduna, lăsând loc la tot mai multe semne de întrebare privind raţiunile pentru care a fost acceptată pentru a se ocupa de salubrizarea Aradului. Şi necazurile pentru arădeni sunt abia la început.
Reacţiile celor care trebuie să se ocupe de instaurarea ordinii şi legalităţii au întârziat la început, apoi au fost, aparent, tot mai ferme. S-au aplicat amenzi, s-au propus termene de conformare, fără ca problema să fie rezolvată în esenţa ei. A reieşit că firma Retim nu deţinea nici autorizaţie de mediu deşi activează într-un domeniu atât de sensibil legat de puritatea mediului. Şi apar alte şi alte nereguli, parcă în fiecare zi tot mai multe.
Mulţi se întrebau dacă acest contract are vreo şansă de salvare şi visau la momentul în care autorităţile competente îl vor rezilia. Culmea este că din acest punct de vedere, Retim nu are nici o grijă în acest moment. Deşi ştie că nu a respectat o sumă de clauze contractuale, că nu are toate documentele legale pentru a funcţiona în Arad, că nu deţine autorizaţie de mediu, Retim nu are nici o emoţie privind păstrarea contractului cu autorităţile arădene. Liniştea firmei o dau chiar munţii de gunoaie care s-au acumulat prin tot Aradul. O eventuală reziliere a contractului ar lăsa oraşul şi celelalte localităţi deservite de Retim fără operator de salubritate. În loc să dispară, gunoaiele s-ar acumula exponenţial iar soluţia, desemnarea altui operator, cu toate procedurile de licitare, înseamnă un timp pe care arădenii nu îl au în faţa asaltului gunoiului. Aşadar, Retim poate fi amendată, poate fi criticată, inclusiv de ministrul Mediului, dar ştie sigur că nu poate fi dată afară din acest contract pe care îl onorează cu atâtea poticneli şi scăpări. Deci, dragi arădeni, puteţi să vă revoltaţi, puteţi să protestaţi faţă de oraşul vostru devenit Capitala românească a gunoaielor, puteţi să faceţi orice, pentru că celor de la Retim oricum nu le pasă. Ei stau ferm pe contractul lor, chiar dacă nu l-au respectat, amenzile primite se contestă în instanţă şi banii voştri le vor intra oricum în conturi.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici