VEZI AICI programul lunii noiembrie la Cinema Arta

Foto: Arhiva

Luna noiembrie se anunță a fi una de excepție la Cinema Arta. Nici premierele europene nu lipsesc din program. THE GUILTY, propunerea Danemarcei la Premiile Oscar și favoritul publicului cinefil din întreaga lume ajunge la Cinema Arta pe 16 noiembrie. Filmul de debut al cineastului danez Gustav Möller a avut premiera mondială în competiția oficială de la Sundance Film Festival, unde a câștigat Premiul Publicului. Vineri, 23 noiembrie, se va putea viziona o altă premieră națională a unui film european, provenind din Elveția. Drama regizorului Dominik Locher, GOLIATH, pune sub semnul întrebării și sub umbrela adrenalinei relația unui tânăr cuplu care urmează să aibă un copil neplanificat.
Seriile lunare continuă în această toamnă, în septembrie având loc cea de-a patra proiecţie din cadrul seriei ONE WORLD ROMANIA 2018 la Arad, care aduce câte un documentar pe lună din selecţia acestui an a Festivalului de Film Documentar şi Drepturile Omului „One World Romania”. Astfel luni 19 noiembrie, de la ora 20:00, va rula documentarul ANOTHER NEWS STORY, care arată ce se întâmplă atunci când camerele de filmat se opresc. Cea de-a IX-a ediţie a programului RETROSPECTIVA FILMULUI ROMÂNESC, care va avea loc miercuri 28 noiembrie, de la ora 20:00, va aduce în faţa cinefilor arădeni o nouă selecţie de scurtmetraje româneşti, curatoriată de criticul de film Cristi Mărculescu, care va participa totodată şi la sesiunea de discuţii de după proiecţie.
Luna se încheie în data de 30 noiembrie când, de la ora 20:00, va rula filmul documentar DACII LIBERI, care a avut premiera națională în cadrul Transilvania International Film Festival 2018, iar în cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov filmul a primit Premiul publicului. Filmul prezintă locuitorii unui sat dacic, un grup cu convingeri mistice, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetuza Regia şi participanţii la Congresele de Dacologie – pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci, dar îi despart perspectivele diferite asupra unui episod istoric care devine tot mai popular în România.
Un eveniment important este proiecția de gală MOROMEȚII 2. Unul dintre cele mai așteptate filme românești ale ultimilor ani, continuarea, la 20 de ani mai târziu, a filmului care în 1988 a făcut istorie, MOROMEȚII 2 va fi proiectat în data de 11 noiembrie, de la ora 19:00, în cadrul unei premiere de gală la Arad și nu oricum, ci în prezența echipei. Filmul regizat de Stere Gulea continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoșteau, în care cel mai important lucru era să ai pămînt pe care să-l muncești, trecuse un război. Toată ordinea vieții lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Se șterg diferențele într-un mod forțat și violent, iar albul devine negru și invers. Distribuția este una de excepție și reunește câțiva dintre cei mai apreciați și iubiți actori români. În rolurile principale îi vom vedea pe Horațiu Mălăele (Ilie Moromete), Dana Dogaru (Catrina Moromete) și Iosif Paștina (Niculae Moromete), aflat la debutul într-un rol principal în cinema. Alături de ei apar Răzvan Vasilescu (Cocoșilă), Gheorghe Visu (Matei Dimir), Oana Pellea (Fica), Andi Vasluianu (Vasile al Moașei), Florin Zamfirescu (Țugurlan), George Mihăiță (Aristide), Ioana Bugarin (Ileana), Paul Ipate (Paraschiv), Vlad Logigan (Notarul Oprescu), Cuzin Toma (Oauăbei), Marian Râlea (Cârcâdat), Dorina Chiriac (Mărioara Bâzdoveică), Liviu Pintileasa (Zdroncan), cu participarea extraordinară a lui Ion Caramitru (Directorul școlii).

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

twelve + 5 =