Cum îmbunătățește VR-ul asistența medicală

Când ne gândim la VR, avem tendința de a asocia conceptul ariei de divertisment. Deși prin dezvoltarea acestuia s-a pus mai mult accent pe îmbunătățirea experienței persoanelor pasionate de jocuri video în online, s-au adus și îmbunătățiri semnificative în sistemul de sănătate, cum ar fi în viața persoanelor cu autism, a celor care au probleme de vedere, care sunt victimele durerilor cronice și a altor condiții de sănătate precare. Deși sunt considerate soluții de pionierat, acestea schimbă viziunea pe care ne-am format-o cu privire la asistența medicală.

În abordarea problemelor s-a luat în vedere în primul rând factorul de răspândire a afecțiunii în privința căreia este necesară intervenția. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, 1% din populația lumii are o tulburare a spectrului de autism, iar până la momentul actual nu a fost descoperit niciun fel de tratament pentru această tulburare. Cu toate acestea, limbajul și logopedia pot ajuta la îmbunătățirea abilităților de comunicare și a interacțiunii sociale ale persoanei. În prezent, terapia cu autism implică ședințe în persoană cu medicul, iar aceste călătorii la cabinetul medicului pot fi reduse semnificativ. Startup-uri precum Floreo folosesc realitatea virtuală pentru a facilita acordarea terapiei, astfel încât pacienții să poată fi susținuți de acasă. Floreo folosește VR-ul pentru a instiga interacțiunile sociale, care rezultă într-un efect deosebit de calmant.

Durerea cronică este una dintre cele mai răspândite suferințe la nivel global. În timpul terapiei cu realitate virtuală durerea poate fi redusă cu până la 25%, aceasta fiind mai puțin procesată de creier. Acest lucru rezultă în perioade mai scurte și mai calitative petrecute de către pacienți în spital, care generează și costuri mai mici de îngrijire. Există multe proiecte emergente care se concentrează pe distragerea minții și crearea unor escapade reale în perimetrul existent între patru pereți. Jocurile create în acest sens sunt diferite de alte jocuri care au încorporat acest mediu interactiv și autentic, tocmai prin obiectivul pe care îl au: atenuarea durerii și eliberarea stresului. Prin ele se creează șanse unice de a înota cu delfini, de a zbura cu elicopterul și a admira peisaje uimitoare sau de a asista la fenomene naturale incredibile. Pe lângă tratament, VR-ul ajută și la relaxare. Toți pacienții care stau pe un pat de spital, numărând zilele până la externare pot duce o adevărată luptă. Pot fi îngrijorați în mod constant de starea lor și au senzația că timpul nu înaintează. Din fericire, companii precum VisitU oferă pacienților o aplicație care poate fi descărcată pe telefon, iar cu ajutorul unor ochelari virtuali aceștia pot lua legătura cu persoanele dragi în orice moment al zilei sau al nopții. Astfel, nu mai este nevoie de vizite dese, condiționate de timpul avut la dispoziție. VR-ul reușește și să accelereze recuperarea după leziuni ale creierului. Este cunoscut faptul următor: cu cât un pacient care a supraviețuit unui accident vascular cerebral trece mai mult prin reabilitare, cu atât sunt mai mari șansele sale de a-și recâștiga funcțiile pe care le-a pierdut. Mindmaze este o aplicație elvețiană care permite pacienților să practice modul de mișcare a degetelor sau de ridicare a brațelor într-un mod distractiv cu ajutorul VR. Deși aceștia nu efectuează mișcarea reală, implicarea, motivația și atenția lor sunt îmbunătățite în mod special prin feedback audio-vizual, ceea ce ar putea accelera recuperarea sistemelor nervoase traumatizate.

Pe lângă rolul important pe care realitatea virtuală îl are în diverse terapii, aceasta este folosită și în urmărirea operațiilor. Regulile spun că doar câțiva studenți pot participa la o operație și pot arunca o privire peste umărul unui chirurg. Realitatea virtuală poate aduce experiența de învățare și predare în medicină la un nivel superior, permițând chirurgilor să efectueze operații la un nivel mai avansat, folosind o cameră de realitate virtuală. Pe de altă parte, studenții își pot folosi ochelarii VR pentru a vedea toate procedurile și trucurile efectuate, până la ultimele detalii. Această metodă a fost introdusă pentru prima dată în 2016, când chirurgul Shafi Ahmed a efectuat o operație la spitalul din Londra Royal, folosind o cameră VR conectată la site-ul Medical Realities. Acest lucru a oferit acces în timp real tuturor părților interesate care doreau să participe la operație, inclusiv rudelor și jurnaliștilor îngrijorați.

De la autism la dureri cronice, tehnologia VR se dovedește a fi o soluție revoluționară pentru cazurile în care metodele convenționale nu dau roade. În plus, oferă pacienților o modalitate accesibilă și sigură de a-și îmbunătăți viața. Deși majoritatea inovațiilor sunt implementate în mare parte doar în America la momentul actual, există speranțe că utilizarea lor se va extinde în viitorul apropiat.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

10 − four =