Zeci arbori tăiați în pădure la Brusturi: jandarmii au confiscat zeci de metri pătrați de lemne

Un echipaj de jandarmerie a depistat un bărbat din Hunedoara care transporta o cantitate de aproximativ 21 m3 de lemne pe un drum forestier din apropierea localității Brusturi. În camionul său erau 59 de arbori din diferite specii. La verificarea documentelor, jandarmii au constatat că datele înscrise în avizul de însoțire nu corespund cu volumul de lemn transportat. Au fost solicitați în sprijin ingineri silvici din cadrul Gărzii Forestiere Arad și ofițeri specialiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad.
În urma verificărilor efectuate în colaborare cu cele două instituții, la o distanță de aproximativ 4 km de satul Brusturi, în zona împădurită, a fost descoperit un loc în care era pregătită pentru încărcare, o cantitate de aproximativ 57 m3 de material lemnos din speciile fag și molid. La o altă distanță semnificativă a fost descoperită și zona din care s-a exploatat ilegal materialul lemnos. Urmele cioatelor descoperite se potriveau cu arborii din camion și cei depozitați în pădure.
Întreaga cantitate de material lemnos, adică 78 m3, a fost ridicată în vederea confiscării, iar camionul a fost indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor. Prejudiciul creat se ridică la aproximativ 14.500 lei.
Jandarmii au întocmit pe numele bărbatului actele de sesizare a organelor de urmărire penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,tăierea, fără drept, de arbori, din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestui” și ,,furtul de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori, puieţi sau lăstari care au fost tăiaţi ori scoşi din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire şi din vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional, precum şi al oricăror altor produse specifice ale fondului forestier national”, în conformitate cu prevederile Codului Silvic și au aplicat o sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 10.000 lei pentru transport de material lemnos fără a deține documente justificative.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici