De ce este Aradul focar major? Cătană spune că de vină e presa, nu proasta lui prestație la DSP

Războiul cu coronavirusul scoate la lumină fel de fel de personaje și ipochimeni. Un vajnic luptător de tranșee în bătălia cu Covidul este Constantin Cătană, omul fără CV public, un adevărat „Highlander” din fruntea Direcției de Sănătate Publică Arad unde, de ani de zile, a sfidat schimbări de Guvern, majorități politice de conjunctură, devenind un adevărat supraviețuitor. Asta, până la asaltul coronavirusului care a prins cam toate cătanele din Arad cu garda jos.
În prim plan al luptei prin vămi, spitale și ședințe cu rezidenți îngroziți că sunt trimiși în tranșee fără arme și scut, Constantin Cătană a pierdut timp și a reușit, alături de alți aliați ai săi din famelicul front arădean anti-virus, să aducă Aradul la statutul de focar major de infecție în România, alături de Suceava și Deva. Scandalul a mocnit apoi a izbucnit cu putere, în paralel cu o înregistrare video cu celebrul șef al DSP-ului arădean pe post de diriginte dur față cu elevii nărăvași, adică, mai precis, a dovedit cum un asistent medical, jurist de profesie, poate îngenunchea după cum au vrut mușchii lui medici rezidenți, care au răzbit prin anii de medicină și au luat și examenele de rezidențiat.
Dar coronavirusul a lovit tot mai dur Aradul iar cătanele nu au reușit să țină piept invaziei așa cum s-ar fi așteptat de la ele. În paranteză, greu de spus cine ar fi avut alte așteptări în condiițiile de competență date pentru că pe front trebuie să fii prezent dar să și stăpânești arta de a lupta. Și, după ce ministrul Sănătății a ajuns și pe la Arad și a anunțat că analizează schimbarea conducerii Direcției de Sănătate Publică, Constantin Cătană a înțeles aluzia și a ales să se retragă singur. Dar nu oricum, ci emițând pe canale alese de el un comunicat prin care a încercat, în ultimul moment, să-și dreagă imaginea. „După șase săptămâni în prima linie, șase săptămâni în care zeci de mii de persoane au trecut prin triajul județului Arad și prin mâinile specialiștilor Direcției de Sănătate Publică, am constatat că opinia publică arădeană primește informații distorsionate despre o realitate care nu corespunde adevărului. Am observat o campanie mediatică și politică îndreptată împotriva celor care muncesc pentru limitarea efectelor Covid-19 la Arad, dar și o solidaritate a societății civile, a mediului de afaceri, a administrației, care se implică în rezolvarea situației dificile”, spune Cătană în comunicatul său. „Regret situația creată în spațiul public arădean prin scoaterea din context a unor declarații pe care le-am făcut, dar în calitate de director – și este și opinia mea de persoană civilă – este inadmisibil ca medici rezidenți care au absolvit facultatea de medicină, ori asistente medicale, care au absolvit o școală sanitară, să nu știe să îmbrace echipamentele de protecție! Ne dorim ca arădenii să fie protejați și am fost exigent cu cadrele medicale care au intrat în contact cu ei. Faptul că această exigență a fost folosită împotriva mea demonstrează că încă există multe persoane care nu înțeleg cât este de gravă această boală Covid-19 și ce trebuie să se întâmple pentru protejarea cetățenilor și a cadrelor medicale!”, mai spune asistentul medical-jurist care nu pierde ultima ocazie de a-și arunca năduful asupra rezidenților a căror singură dorință a fost să fie învățați cum să se protejeze pentru a putea salva vieți, fără a și-o periclita pe a lor. Și încheie apoteotic: „Va veni vremea când vom vorbi despre aceste campanii duse de oameni politici care parcă nu își doresc ca administrația și spitalul să aibă rezultate bune pentru arădeni. Le doresc tuturor cadrelor medicale, tuturor arădenilor, multă sănătate și succes în combaterea Covid-19!”.
Ce nu spune demisionarul este de ce nu a forțat dotarea din timp cu mijloace de protecție, de ce s-a permis escaladarea situației și s-au refuzat teste acolo unde se cereau cu disperare, rezultatul fiind răspândirea coronavirusului până la nivelul la care Aradul a devenit unul dintre cele trei focare majore din România, de ce și-a permis să jignească medici care doreau să se implice în luptă și de ce, urmare și a ineficienței care i se datora, zeci de cadre medicale au ales să se eschiveze sub diverse motive pentru că s-au simțit carne de tun aruncată fără protecție în războiul cu coronavirusul.
Aceasta este adevărata moștenire pe care o lasă directorul DSP Arad, proaspăt demisionar, care a reușit să „bată” schimbări politice dar a căzut victimă insidiosului Covid.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

five × two =