Tupeu la maxim: după ce toată țara a aflat despre „Spitalul Groazei” de la Arad, Cionca se dă lovit politic pentru dezastrul de la Secția TBC

Foto: Arhiva

Conducerea CJA și medicii responsabili de principalele spitale din Arad au expus astăzi câteva aspecte legate de modul în care este gestionată problema combaterii COVID-19 în județul Arad. Coincidență sau nu, ieșirea publică de azi coincide cu o raportare stupefiantă a Grupului de Comunicare Strategică, în conformitate cu care numărul persoanelor infectate din județul Arad ar fi scăzut cu două în 24 de ore. Făcând abstracție de faptul că Aradul, urmare deciziilor catastrofale luate de-a lungul anilor în ceea ce privește gestionarea sistemului sanitar de către CJA, a ajuns într-o situație critică la nivel național în ceea ce privește efectele coronavirusului, Iustin Cionca, președintele CJA, găsește prilej să dea vina pentru nerealizările echipei pe care o conduce pe… politică.
„Pretextul ultimelor atacuri a fost Spitalul TBC, transformat în secție de tratare Covid -19, unde se duce o luptă grea pentru sănătatea pacienților. Sunt o sută de pacienți acolo, toți cu acces la telefon mobil și la comunicare, toți într-o stare psihică și fizică delicată, din cauza bolii. Este adevărat că s-au făcut și greșeli acolo, că acest război nu este întotdeauna ușor, dar peste 90% dintre pacienți înțeleg lupta care se duce pentru ei. Câteva voci scoase din context nu înseamnă o regulă general valabilă, chiar dacă noi le luăm și pe acestea foarte in serios. Superficialitatea unor cadre medicale de la Spitalul TBC a fost denaturată politic și s-a creat panică între arădeni, afirmându-se că excepțiile și erorile regretabile sunt, de fapt, un mod de lucru la Arad! Este nedrept, pentru că aici sunt și oameni dedicați profesiei, care tratează sute de persoane acum! Am constatat că s-a încearcat învinovățirea Consiliului Județean Arad pentru unele erori medicale. Noi nu suntem medici! Noi aprobăm investiții, cumpărăm din banii arădenilor aparatura medicală pe care o solicită specialiștii”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Culmea tupeului este că președintele CJA vrea să minimalizeze „câteva voci scoase din context”, adică pe cele ale bolnavelor încuiate în saloane, care au stat ore întregi cu un cadavru lângă ele pentru că personalul medical nu a vrut să răspundă apelurilor lor disperate. Abia după ce scandalul care vuia în Arad a ajuns pe ecranele televiziunilor naționale, s-au luat măsuri. A fost numit un nou coordonator, dr. Adrian Wiener, senator USR, care a reacționat rapid și a readus ordinea în spital. Însă asta nu înseamnă că acum putem ignora rolul jucat de echipa lui Iustin Cionca, prea avidă să-și facă ea campanie electorală în momente de criză (politică, altfel spus, în loc ce administrație), în evoluția de la Arad.
Nu putem fi liniștiți că în urma managementului lor defectuos, Aradul rămâne pe locul trei pe țară ca număr de persoane infectate cu COVID. Și asta chiar cu raportări aiuritsice, care încearcă să dreagă busuiocul. Nu ne încălzește că suntem pe locuri fruntașe la capitolele cadre medicale infectate (aproape 60, dacă nu cumva numărul o fi crescut între timp) dar și la număr de decedați (peste 40 de persoane cu decese puse în seama coronavirusului). Aceasta este realitatea cu care echipa lui Cionca trebuie să se confrunte, care nu este nici normală, nici festivistă și nici măcar un motiv de a acumula capital electoral, așa cum cu disperare încearcă în aceste zile.
Aradul este în continuare un județ focar pentru coronavirus, printre cele mai afectate din țară și da, este nevoie de eforturi uriașe pentru a repara ceea ce s-a stricat atunci când s-a tergiversat achiziția de materiale și echipamente medicale, când unii se lăudau cu cutii de carton pe post de testere PCR și când bolnavii urlau de disperare din saloane încuiate unde medicii nu călcau cu zilele.
Asta nu este politică, este realitate care cere acțiuni concrete și, ceea ce până acum a lipsit la nivelul conducerii CJA, multă competență.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

nine − three =