Plătit cu 23.400 lei pe lună, salariu mărit zdravăn în pandemie, Cionca nu știe ce să facă și îi întreabă pe arădeni

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, plătit cu 23.400 lei pe lună, salariu mărit substanțial în timpul pandemiei, când alți bugetari au stat acasă pe bani de nimic, îi întreabă pe arădeni ce să facă. La final de mandat la conducerea CJA, Cionca a lansat o consultare publică prin care îi îndeamnă pe arădeni să-și spună părerea despre Spitalul Județean Clinic de Urgență Arad. Ideea este cel puțin ciudată, mai ales că vine într-un moment special, la final de mandat al actualei structuri de conducere a CJA (în lipsa pandemiei, am fi avut în iunie alegeri locale) dar și în plină criză a coronavirusului, când s-au alocat sume importante din bugetul județului dar și din donații pentru Spitalul Județean. După patru ani de mandat, în care a condus destinele județului și a decis și în privința spitalului aflat în subordinea CJA, Cionca vrea să afle dacă arădenii sunt mai interesați de investițiile în condițiile spitalicești sau de grija personalului medical față de pacienți.
Consultarea a fost lansată pe profilul și pe pagina de Facebook a președintelui Consiliului Județean Arad, unde a fost activat și un sondaj de opinie. Comentariile sunt centralizate și preluate de Serviciul de Management al Spitalelor, din cadrul Consiliului Județean Arad. Fiecare comentariu al arădenilor va fi analizat și transmis și consiliului de administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.
„Stimați arădeni, doresc să vă consult într-un subiect important pentru toți cetățenii din județul nostru. Programăm, în această perioadă, viitoarele investiții pentru Spitalul Județean. Fiindcă vom dezvolta incinta spitalului și vom construi acolo secții noi (un spital nou de Infecțioase Adulți și un Complex Pediatrie-Matern nou), din punctul meu de vedere este foarte important să existe și o atenție corespunzătoare a cadrelor medicale față de pacienți. Aș dori să aflu care au fost experiențele dumneavoastră referitor la spital. Unde este nevoie să corectăm și pe cine ar trebui să promovăm ca exemplu de bune practici? Vă rog să postați părerea dvs. în comentarii, dar NU de pe conturi false”, a scris Iustin Cionca.
Abia la final de mandat, președintele încă în funcție al CJA spune că își propune să transforme Aradul într-un centru medical modern: „Mi-am propus ca Aradul să fie un centru medical modern, cu un spital județean la care arădenii să apeleze cu încredere fără să mai plece în alte județe sau chiar la tratament în străinătate. Este necesar, pentru asta, efortul tuturor, și în primul rând al celor din spital. Haideți să îi încurajăm pe cei care fac treabă bună și să înțelegem unde sunt neajunsurile”.
După ce enumeră investițiile făcute sau pe cele viitoare, Iustin Cionca recunoaște că există și unele aspecte nefuncționale: „Avem foarte mulți parteneri, medici, asistenți, infirmiere, brancardieri, personal auxiliar, care sprijină eforturile administrației și și-au schimbat în bine atitudinea față de pacienți. Dar am primit și semnale că există și aspecte nefuncționale, că nu întotdeauna atenția sau îngrijirea sunt la nivelul așteptărilor. Împreună, ținând cont de vocea dumneavoastră, putem dezvolta sistemul sanitar din Arad, ca dincolo de investiții să găsiți acolo și omenia și profesionalismul pe care ni le dorim cu toții în toate domeniile, dar cu precădere acolo unde în joc este sănătatea sau chiar viața noastră”.
Elanul lui Iustin Cionca la spartul târgului, cum se spune, arată că omul pare din alt film. Abia acum a aflat despre neregulile din sistem, despre acele atitudini nepotrivite ale unor cadre medicale față de pacienți care, după cum a aflat o țară întreagă, au culminat cu acel episod care a adus numele de „Spitalul Groazei” secției TBC transformată în spital dedicat COVID-19, cu bolnavi încuiați în saloane lângă un pacient decedat? Și este nevoie de consultarea arădenilor pentru a afla cum trebuie gestionat un spital din subordinea CJA? Pentru că arădeni nu au nevoie să li se ceară sfaturi, ei așteaptă de la cei din fruntea județului, plătiți cu sume uriașe în raport cu un salariu mediu, mai ales în timp de criză, să știe ce au de făcut și să acționeze pentru a păstra sistemul sanitar arădean la cote de eficiențămaxime.
Așa că decizia lui Iustin Cionca seamănă mai mult cu o mișcare de propagandă electorală, având scopul de a câștiga imagine și suport politic în perspectiva alegerilor locale din acest an.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

five + 1 =