După ce Programul de finanțare ECIPES, a fost susținut de numeroși deputați din Parlamentul European, membri ai Comisiei Europene, cât și a societății civile Europene. IDEP Moldova solicită Președintelui României, printr-o scrisoare deschisă, co-semnată de către 46 personalități și instituții notorii din Republica Moldova, susținerea programului ECIPES, implementat de Comisia Europeană.
Republica Moldova are nevoie de aplicarea valorilor europene, de sprijinul cetățenilor si instituțiilor europene, iar România a fost și este în continuare partenerul de sprijin, care poate și merită în continuare să fie elementul de bază pentru asigurarea dezvoltării societății Republicii Moldova pe parcursul integrării europene și susținerea directă a cetățenilor, astfel încât aceste valori europene să fie resimțite și apreciate ferm de beneficiari.
În cazul de față, nefiind capabili să îndeplinească condițiile acordului UE-RM pentru suport macro-financiar, „autoritățile administrative” au ratat alocarea tranșei de 40 milioane de euro destinate Republicii Moldova, îndepărtând cu adevărat cetățeanul din Republica Moldova de valorile europene.
Concomitent, programul ECIPES elaborat de IDEP Moldova, a reușit să devină pe parcursul acestui an un model pentru schimbarea paradigmei finanțării de la susținerea macroeconomică dintre state, unde rezultatele depind de reprezentanții guvernării și nu se reușesc atingerea indicatorilor planificați, la finanțări directe beneficiarilor, ținând cont de necesitățile prioritare ale acestora.
Cele mai bune proiecte implementate în România au inspirat creatorii programului ECIPES, Iurie Calestru și Gabriel Mărgineanu. Acest program, spun autorii, ar putea oferi cei mai eficienți indicatori pentru finanțările externe oferite cetățenilor unei țări, fiind realizat de către Comisia Europeană în beneficiul a 17% din populația Republicii Moldova(200 mii familii), 50% primării (500) și 2.000 tineri, cu vârste 18-35 ani doar cu o sumă extrem de modestă pentru acești indicatori de 40 milioane euro. „Practic, este posibil de obținut un model de reper la etapa actuală, pentru cele mai avansate mecanisme de finanțare între state. Acest concept de program, propus spre realizare Comisiei Europene, a fost discutat în Republica Moldova, România, Bruxelles si Strasbourg, cu cele mai importante instituții, iar opiniile acestora au fost incluse în varianta finală. Pentru acest program în perioada anilor 2021-2022 sunt necesare doar 40 milioane euro.
Este pentru prima dată în istoria modernă când o organizație obștească a reușit cu forțe proprii, fără nici o susținere financiară din partea oricărei organizații sau persoane terțe, să elaboreze și să promoveze un nou program care să sprijine trei categorii de beneficiari direcți, din fondurile europene alocate Republici Moldova”, au precizat autorii conceptului.
Datorită acestui program, prin renovarea echipamentelor electrocasnice, prin înfrățirea cu localitățile țărilor din UE, prin facilitarea și stimularea afacerilor, cetățenii vor putea resimți ireversibil ajutorul european oferit Republicii Moldova în calitate de Stat Asociat cu UE.