Consiliul Județean nu a respectat legea: dă înapoi 2 milioane de lei din banii arădenilor

USR Arad aduce acuze grave Consiliului Județean Arad. Două milioane de lei, fonduri europene vor fi dați înapoi pentru că nu s-a respectat legislația achizițiilor publice la reabilitarea drumurilor Dorobanți-Macea și Pecica-Turnu.
În cadrul unui comunicat de presă, USR arată că în urma unui control al Serviciului Constatare Nereguli și Antifraudă, s-a aplicat Consiliului Județean Arad o corecție financiară de peste 2 milioane de lei, pentru încălcarea legislației, în atribuirea unor lucrări de modernizare a drumurilor județene. Conform celor afirmate de autoritatea de control, CJA a fost sancționat pentru divizarea artificială a contractelor de lucrări/produse/servicii și nepublicarea unui anunț de participare. Mai exact, „lucrările care urmează să fie executate sunt divizate astfel ca procedura de achiziție respectivă să nu mai fie sub incidența directivelor/legislației naționale și pentru a nu face obiectul publicării anunțului de participare în JOUE” (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene). Concret, este vorba de contractul 3330/18.10.2018, pentru finanțarea lucrărilor de modernizare a DJ 709J Dorobanți- Macea și DJ 709J Pecica-Turnu, din contribuția UE (în procent de 85%). Lucrările au fost atribuite prin două contracte distincte, dintre care unul nu a respectat cerința de a derula o procedură de licitație deschisă, cu publicarea în JOUE.
Conform legislației, autoritatea contractantă stabilește modalitatea de achiziție în funcție de valoarea estimată a tuturor achizițiilor similare pe care intenționează să le atribuie în cursul unui an. CJ Arad a divizat contractele de achiziții publice incluse în Programul Anual al Achizițiilor publice și a ales o procedură eronată de achiziție (procedura simplificată, în locul licitației deschise).
În consecință, a fost aplicată o corecție financiară de 25% din sumele cerute spre decontare, ceea ce va păgubi bugetul CJA cu peste 2 milioane de lei. Locuitorii județului Arad sunt privați astfel de o sumă semnificativă de bani, care puteau fi folosiți pentru multe alte scopuri.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

fifteen − 12 =