În timp ce UE va ajuta direct cetățenii din Belarus, Moldova ca țară cu statut de asociat al UE, va putea primi ajutor prin programul ECIPES.
UE a adoptat în data de 11 decembrie 2020 pachetul de suport direct pentru cetățenii beloruși, program de 30 milioane de euro, printr-un pachet de măsuri similare Programului ECIPES propus pentru Moldova. Acest pachet de asistență financiara a UE este construit pe 4 piloni de bază, ca suport pentru societatea civilă, tineri, sănătate, IMM-uri. Desigur că și cetățenii Republicii Moldova merită suport direct din partea UE, prin Programul ECIPES care conferă toate avantajele eficientizării finanțărilor în tandem cu realitățile timpurilor pe care le traversăm.
În plus, recent cetățenii Republicii Moldova au demonstrat că doresc normalitatea și au ales un președinte pro-european. După 10 luni de pandemie, care a cauzat o acută criză economică și de sănătate, pe lângă faptul că nu au fost practic susținuți de autorități în aceste timpuri deloc ușoare, cetățenii moldoveni sunt periodic victime ale politicienilor iresponsabili, care prin atitudinea de nerespectare a înțelegerilor internaționale, cauzează anularea suportului partenerilor străini (UE). Un astfel de suport anulat după ce fusese deja alocat în virtutea acordurilor semnate, este cel al celor 40 milioane euro, ratat în iulie 2020. Lipsa acestor fonduri, după ce au fost deja alocate este cu adevărat o abordare irațională și ineficientă.
Cetățenii simpli, primarii și tinerii sunt sătui să tot fie victimele politicienilor iresponsabili, iar programul ECIPES ar aduce Europa în casa, localitatea și mica afacere a cetățeanului, alocând fondurile atât de necesare, direct de la Bruxelles. Acele 40 milioane de euro ratate acum 5 luni, care teoretic există posibilitatea de a fi readuse în Moldova, cu certitudine că vor servi drept motiv important pentru o nouă alocare financiară de la Uniunea Europeana și pentru demararea rapidă a programului ECIPES fără implicarea actorilor intermediari.