Acum 76 de ani s-a născut legenda: Hai UTA, tânăra Bătrână Doamnă a fotbalului românesc!

Acum 76 de ani, la 18 aprilie 1945, a fost semnat actul de naștere al celei mai frumoase legende arădene. Baronul Francisc Neuman, un industriaș de anvergură din Arad, a avut ambiția de a înființa o echipă de fotbal care să scrie istorie în fotbalul românesc. Și a avut mână bună: echipa profesionistă căreia i-a pus bazele a devenit un nume de referință pentru sportul arădean și chiar pentru fotbalul românesc. UTA, care de-a lungul timpului a avut diferite denumiri până să ajungă la cea de astăzi, a adunat nu mai puțin de 6 titluri de campioană a României și a câștigat două Cupe ale României. Și-a adjudecat chiar titulatura de Campioană a Provinciei pentru rezultatele sale care la momentul respectiv au întrerupt hegemonia echipelor din București.
La nivel internațional, UTA a făcut senzație atunci când a eliminat campioana Europei de la acea vreme, pe Feyenoord Rotterdam. Dar a adunat și alte frumoase victorii în competițiile europene destinate cluburilor.
Cât despre fotbaliștii care i-au apărat de-a lungul timpului culorile, lista acestora este foarte lungă. Nume importante care s-au consacrat în fotbalul românesc au îmbrăcat de-a lungul anilor tricoul alb-roșu al formației de suflet e Aradului. Ne ferim să-i menționăm pentru că riscăm să nedreptățim vreun fotbalist de valoare omis din enumerare, dar trebuie să spunem că prin ceea ce a dat, ca și performanțe și fotbaliști de mare prestigiu și înaltă ținută pentru jocul cu balonul rotund din România, UTA a fost și rămâne un adevărat etalon al calității.
Singura excepție este cel căruia îi este dedicată aniversarea celor 76 de ani de existență pentru Bătrâna Doamnă: Nicolae „Coco” Dumitrescu, născut acum un secol, al cărui nume este legat strâns de performanțe de răsunet ale clubului, atât ca jucător (a cucerit patru titluri naționale) cât și ca antrenor (două titluri de campion asupra cărora și-a pus semnătura plus performanțele fantastice din sezonul în care UTA a eliminat Feyenoord). Începând din 18 aprilie 2021, tribuna I a stadionului UTA îi va purta numele.
„Bătrâna Doamnă”, așa cum a devenit UTA cunoscută în fotbalul românesc, trăiește o nouă tinerețe. Echipa a revenit în prima ligă și luptă cu ardoare alături de protagonistele campionatului intern. În momente dificile, când pandemia impune multe și dureroase restricții, suporterii adevărați găsesc modalități de a fi alături de echipă și a-și manifesta iubirea nemărginită pentru trei litere care au scris istorie: U-T-A! Și asta în condițiile în care autoritățile locale mai au mult de demonstrat pentru a arăta că știu să respecte valorile Aradului.
Hai UTA, la 76 de ani, frumoasă și tânără Bătrână Doamnă a fotbalului românesc!

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

two × 1 =