Lipsă de ser antibotulinic în România: doi arădeni salvați cu serul adus din Republica Moldova

Foto: Arhiva

Sistemul românesc de sănătate se confruntă din nou cu probleme, în timp ce guvernanții ne lămuresc că o ducem ca-n basme. Doi arădeni au fost salvați într-o cursă contra-cronometru cu un medicament adus din Republica Moldova, deoarece în România nu există.
Doi arădeni, soț și soție au ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Bărbatul s-a prezentat ieri, în stare gravă, la Unitatea Primire Urgențe Arad iar medicii din urgență împreună cu medicii din cadrul Compartimentului Boli Infecțioase Adulți II au efectuat în regim de urgență investigațiile medicale, ridicându-se suspiciunea de botulism, conform criteriilor clinice și epidemiologice.
Deoarece în România nu există ser antibotulinic, directorul medical al SCJU Arad a luat, de urgență, legătura cu DSP Arad și cu Departamentul pentru Situații de Urgență pentru a putea salva viețile celor doi arădeni. ,,Deoarece serul antibotulinic lipsește momentan din unitățile sanitare am început lupta căutărilor împreună cu colegii de la DSP Arad, ISU Arad, DSU București și nu în ultimul rând Ministerul Sănătății prin oameni devotați care au făcut tot posibilul și au găsit serul în Republica Moldova într-un timp de 6-7 ore. O echipa de la ISU Arad a plecat aseară spre Iași și altă echipa de la ISU Iași au plecat spre Arad, iar undeva pe la mijlocul distanței s-a realizat transferul serului ca să ajungă până în această dimineață la spital și să fie administrat celor doi pacienți. Pacienții primesc în aceste momente serul antibotulinic și vor rămâne sub supraveghere medicală pe Compartimentul de Boli Infecțioase Adulți II”, a declarat dr. Lenuța Timiș, director medical SCJU Arad.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

one × 5 =