Șocant: Premierul Cîțu nu îndeplinește condițiile pentru certificatul ORNISS

Foto: Arhivă

Accesul la informații clasificate și, cu atât mai mult, accesul la informații NATO clasificate se face, pentru persoanele ajunse în funcții și demnități publice, în baza unor certificate de securitate sau autorizații de acces la informații clasificate, care sunt emise, conform unor proceduri extrem de amănunțite prevăzute de legislație, cu avizul Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, ORNISS. Toți cei care au avut nevoie de asemenea verificări pot demonstra că au fost supuși unor investigații amănunțite și au avut de completat documentații stufoase.
Printre incompatibilitățile pentru accesul unei persoane la secrete de stat, sunt menționate, printre altele: „are antecedente penale sau a fost sancţionat contravenţional pentru fapte care indică tendinţe infracţionale”, „consumă în mod excesiv băuturi alcoolice ori este dependent de alcool, droguri sau de alte substanţe interzise prin lege care produc dependenţă” și „ are sau a avut comportamente imorale sau deviaţii de comportament care pot genera riscul ca persoana să fie vulnerabilă la şantaj sau presiuni”. Setul de criterii care trebuie avute în vedere pentru persoanele cu acces la informații NATO este chiar mai strict.
„Factorii suplimentari ce trebuie analizaţi numai pentru titular:
a) dacă în mod deliberat a ascuns, a interpretat eronat sau a falsificat informaţii cu relevanţă în planul securităţii ori a minţit prin completarea formularelor-tip ori în cursul interviului de securitate;
b) dacă a fost condamnat pentru infracţiuni de drept comun sau delicte care indică tendinţe infracţionale de comportament; are serioase probleme financiare sau există o diferenţă frapantă între nivelul său de trai şi veniturile legal realizate; este dependent de folosirea alcoolului în exces sau de uzul de droguri; are sau a avut comportamente promiscue ori alte forme de deviaţii sexuale, care pot genera riscul ca persoana să fie vulnerabilă la şantaj sau presiuni; a demonstrat prin fapte sau vorbe nesiguranţă, necinste, incorectitudine ori indiscreţie; a încălcat regulile de securitate;
d) dacă poate fi supus la presiuni din cauza rudelor sau a persoanelor apropiate, care ar putea genera o vulnerabilitate exploatabilă de către serviciile de informaţii străine ale căror interese sunt ostile pentru interesele de securitate ale NATO şi/sau ale ţărilor membre şi partenere”.
Evident, un ministru de Finanțe sau un premier al unei țări membră NATO trebuia sa îndeplinească toate criteriile din normativele ORNISS. Este deci și cazul premierului României, Florin Vasilică Cîțu.
După cum se știe, conform datelor făcute publice, premierul Cîțu a fost surprins în 3 decembrie 2000, la ora 2.08, conducând sub influența alcoolului în orașul Ames din statul american Iowa, unde se afla la studii. Conform legii americane, acesta a fost începutul unei proceduri judiciare care s-a finalizat, în 26 februarie 2001, cu o sentință penală prin care se spunea: „Inculpatul este condamnat pentru conducere sub influență pentru că a încălcat Secțiunea 321J.2 a Codului Penal din Iowa. Inculpatul este condamnat să execute 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, să i se scadă din perioada pe care a executat-o, dacă a executat, așa cum arată evidența din Story County. Inculpatul trebuie să plătească o amendă de 1000 de dolari, o taxă suplimentară de 300 de dolari, o suprataxă de 5 dolari pentru Drug Abuse Resistance Education (Educație pentru Rezistența la Abuzul de Droguri) și costurile judiciare”, urmat de o serie de recomandări privind condițiile pe care inculpatul urma să le îndeplinească pentru punerea în practică a condamnării dictate de instanța americană din Statul Iowa.
Deci, este vorba despre o condamnare penală, în baza unei fapte comise ca urmare a consumului (cel puțin) de alcool, care a necesitat, conform documentelor furnizate de instanța americană, inclusiv participarea la un program dedicat celor care consumă alcool la volan, „Drinking Drivers Program”. Dacă luăm aceste elemente și le comparăm cu cerințele impuse pentru eliberarea certificatului ORNISS pentru acces la informații NATO, constatăm că premierul actual nu îndeplinea cel puțin cerințele de a nu fi suferit o condamnare penală și cea privind abuzul la consum de alcool.
Asta nu are legătură cu o greșeală de tinerețe, care poate fi iertată ci cu caracterul penal al acestei fapte și cerințele de securitate impuse de ORNISS. Care, după cum se vede, în cazul lui Florin Vasilică Cîțu, au fost încălcate grosolan. Ce urmează? Mingea este acum nu în unul, ci în două terenuri, aflate în palate diferite: în cel al premierului, la Palatul Victoria, care ar putea să-și depună demisia de onoare și în cea a președintelui Iohannis, la Palatul Cotroceni, care ar trebui să reacționeze. Sau să recunoască faptul că a avizat cu bună știință toată această situație de incompatibilitate și încălcare a normelor legale privind acordarea certificatului ORNISS pentru premier.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici