„Rapsodii pe teme românești” în primă audiție absolută la Arad

Sinagoga Neologă Arad (Strada Tribunul Dobra, Nr. 10) găzduiește în data de 26 august, de la ora 19.00, un concert deosebit susținut Orchestra de Cameră din Toulouse, alături de artiști de renume internațional, Clara Cernat (solistă, vioară) și Thierry Huillet (compozitor, dirijor). „Rapsodii pe teme românești” va fi în primă audiție absolută la Arad și este un proiect ce pune în valoare patrimoniul regional cu ajutorul muzicii.
„Proiectul creează o legătură prin muzică între patrimoniul construit și cel imaterial al comunităților evreiești din Banat și Crișana”, declară organizatorii.
Concertul „Rapsodii pe teme românești pentru vioară și orchestră” este parte din prima ediție a turneului „Sunetul Sinagogilor”, un program-pilot organizat de Asociația Pantograf, care se dorește a deveni un festival anual de muzică cultă în sinagogi din Banat și Crișana. O altă misiune a proiectului este aceea de aducere în actualitate, prin compoziții contemporane prezentate în primă audiție în România, rădăcinile otomane, sefarde și balcanice ale muzicii românești, precum și opere ale unor compozitori evrei sau din Europa Centrală.

Concert pentru publicul larg, „Rapsodii pe teme românești”

Program muzical propus publicului arădean se articulează în jurul „Rapsodiilor pe teme românești pentru vioară și orchestra”, compuse de Thierry Huillet, prezentate în primă audiție în România. Lucrările redau, printr-o privire sincretică și contemporană, rădăcinile multiculturale ale muzicii românești. Lucrările interpretate compun un mozaic al emoțiilor transpuse pe unde sonore, oferind un cadou muzical publicului: o lucrare compusă de Thierry Huillet inspirată de Sinagoga Nouă din Cartierul Fabric din Timișoara, clădire de patrimoniu aflată într-o avansată stare de degradare.

Înființată în 1953, având un repertoriu larg și eclectic, Orchestra de Cameră din Toulouse face parte din orchestrele franceze cele mai active, susţinând în jur de 250 de concerte pe an. În Franţa, aceasta are o generoasă politică de avangardă adresată atât publicului tânăr, cât şi publicului în vârstă, deplasându-se pentru concerte în locuri speciale, altele decât o convențională sală de concert.

Violonistă şi violistă, Clara Cernat este extrem de apreciată în muzica de cameră şi o interpretă recunoscută a pieselor enesciene. A debutat la vârsta de 15 ani ca solistă a Orchestrei Simfonice din Arad şi a avut o evoluţie muzicală excepţională, care a culminat cu obţinerea a cinci premii internaţionale, o activitate concertistică prolifică şi numeroase înregistrări. Cariera sa a evoluat pe importante scene ale lumii, printre care: Opera din Beijing NCPA, Seoul Arts Center, Centrul Cultural Kirschner din Buenos-Aires, Filarmonica din Roma, Teatrul Liceo, Palatul muzicii şi Auditoriul din Barcelona, Salle Gaveau din Paris.

Thierry Huillet, compozitor și dirijor, a câştigat de-a lungul carierei sale numeroase premii internaţionale, printre care: prestigiosul „Grand Prix” la Cleveland International Piano Competition S.U.A, premiul Busoni şi o distincţie în cadrul Competiţiei Internaţionale de pian de la Tokyo. A susţinut sute de recitaluri şi concerte cu orchestra, şi a înregistrat pentru Radio-France, R.A.I., Radio Suisse Romande şi Radiodifuziunea Română. A fost invitat să interpreteze principalele concerte de pian cu orchestre faimoase, a dirijat si susţinut recitaluri în Franţa, S.U.A., Japonia, Coreea de Sud, China, Italia, Spania, Austria, Malaezia, Argentina, Peru, Chile, Belgia, Brazilia, România, Philipine, Guatemala, Slovenia, Ungaria, Portugalia etc. Lucrările compuse de Thierry Huillet au fost interpretate în cadrul marilor festivaluri de profil din lume. Compozițiile lui Thierry Huillet sunt publicate la „Editions Alphonse Leduc” și „Editions musique21-Lelia Productions”, Paris.

Programul serii este un melanj elegant de nuanțe sonore pline de farmec:
*Henryk Wieniawski – Fantaisie orientale
*Thierry Huillet – Romanian Rhapsody Nr. 1 Op. 101 „Evocation”
*Thierry Huillet – Romanian Rhapsody Nr. 2 Op. 102 „Spirals”
*Thierry Huillet – „Citadelle” pentru orchestră de coarde (Lucrare inspirată de Sinagoga Nouă din Fabric din Timișoara în primă audiție absolute.)
*Thierry Huillet – Romanian Rhapsody Nr. 3 Op. 103 „Fantasy”
*Thierry Huillet – Romanian Rhapsody Nr. 4 Op. 104 „Poem”

Concert explicativ pentru seniori, 26 august, ora 16.00

Incursiunea în lumi muzicale nebănuite este mai frumoasă și antrenantă atunci când ai ghizii potriviți. Tărâmurile muzicale ascund o mulțime de curiozități și povești inedite care merită să fie descoperite indiferent de vârstă. Clara Cernat și Thierry Huillet, acompaniați de Orchestra de Cameră din Toulouse, susțin un concert explicativ dedicat seniorilor, cu un program special care îmbină, într-o manieră atractivă, explicațiile cu intermezzo-uri muzicale, prezentări de instrumente sau „roluri” într-o orchestră, ajungând chiar la explicarea temelor muzicale care l-au inspirat pe compozitor și a modului în care au fost prelucrate acestea în cheie contemporană.
Durata concertului este de 60 de minute.
Intrarea la eveniment este liberă în limita locurilor disponibile, pe bază de vaccin anti-COVID sau test PCR negativ.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

five + twelve =