PNL Arad, rupt între Falcă și Bibarț?

Foto: Arhiva

Cu o săptămână înaintea congresului partidului, organizația arădeană a PNL este în pragul unei scindări, măcar în ceea ce privește opțiunile privind susținerea lui Florin Cîțu sau Ludovic Orban pentru șefia partidului. De la începutul campaniei electorale interne, la Arad s-a putut constata un adevărat balet făcut de cei care trebuie să dea tonul pentru unul sau altul dintre candidați. Vioara întâi a fost chiar liderul județean, europarlamentarul Gheorghe Falcă, cunoscut în lumea politicii drept un oportunist de marcă. Cum în prima etapă premergătoare congresului se părea că Ludovic Orban nu ar putea avea probleme în fața mult mai puțin experimentatului om politic Florin Cîțu, dar nedorind totuși nici să se afișeze fără echivoc de partea acestuia, Gheorghe Falcă a lăsat să se înțeleagă că arădenilor delegați la congres le va fi lăsată posibilitatea să voteze ce candidat doresc. Însă, Falcă nu a pierdut ocazia să se pozeze cu Ludovic Orban la Arad și să-l plimbe prin județ în perioada campaniei electorale interne.
Schimbarea schimbării a avut loc după ce cota lui Cîțu a crescut, ceea ce l-a făcut pe Falcă să se întoarcă și să-și declare sprijinul necondiționat pentru acesta, în schimbul promisiunii că va ocupa un post de vicepreședinte în echipa Cîțu după congres. Cu același elan cu care nu cu mult timp în urmă îl condusese pe Orban prin Arad, Gheorghe Falcă a fost cel care a dat tonul la vizita premierului la Târgul Agromalim, unde, la complexul Expo Arad, a avut loc o întâlnire a acestuia cu activul PNL pentru a-și prezenta moțiunea cu care va candida la congresul PNL.
Ca tot românul imparțial, Falcă l-a primit din nou pe Ludovic Orban, în 16 septembrie, tot la Expo Arad, însă fără ca de data aceasta vizita să fie organizată în vânzoleala de mulțime a vreunui târg. Cu discreție, o parte dintre liberali au ascultat un discurs mobilizator al lui Orban. Surpriza a venit atunci când membri importanți ai PNL Arad și-au manifestat pe față susținerea pentru Ludovic Orban. Este vorba despre singurul senator al PNL Arad în această legislatură, Ioan Cristina și de Călin Abrudan, primarul orașului Ineu, ambii susținători ai lui Ludovic Orban de ani de zile și, oarecum surprinzător, de Călin Bibarț, primarul Aradului. Bibarț, marginalizat în propriul partid, și-a susținut cu curaj opțiunea pentru Orban.
Cum în spatele celor trei se află și alți liberali cu greutate din Arad, este clar pe de o parte că organizația este practic scindată, dar și că Gheorghe Falcă nu mai are în spate o unitate de monolit a liberalilor arădeni. Rămâne de văzut cum va evolua situația după congresul PNL, când multe săbii ascunse încă prin teci vor fi scoase la luptă atât de către învingători cât și de perdanți.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

eighteen − eight =