Explodează „Bomba Expo”? 55.000 euro, returnați de CJA pentru achiziții neconforme. Doar pentru celebrul linoleum s-au plătit 50.000 euro

Foto: Arhiva

Consiliul Județean Arad pare a fi campion la a returna banii europeni. O nouă tranșă de bani va fi returnată deoarece controalele efectuate arată că nu s-au cheltuit corespunzător o parte din banii pentru Spitalul de campanie de la Expo.
Deschiderea unui spital de campanie la EXPO ARAD INTERNATIONAL a părut a fi o idee bună. Însă, așa cum s-a dovedit, totul a fost mai mult o lovitură de imagine spitalul fiind închis, stupefiant, chiar înaintea valului al patrulea al pandemiei. Mai mult, imediat după desființarea spitalului, complexul EXPO ARAD INTERNATIONAL a găzduit o conferință județeană a PNL Arad cu vreo 4000 participanți. A urmat apoi cel mai mare târg de agricultură din vestul țării, dar și o întâlnire a premierului Florin Cîțu, aflat în campanie electorală internă în partid, cu liberalii arădeni, totul suprapus cu o foarte aglomerată zi de târg și cu minime măsuri de protecție anti-covid.
Surpriza apare abia acum: pe ordinea de zi a unei ședințe de Consiliu Județean Arad, la punctul nr. 1 al proiectelor introduse suplimentar pe ordinea de zi, apare menționat: „Proiect de hotărâre privind aprobarea virării în bugetul de venituri-cheltuieli a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a sumei de 270.632,74 lei – inițiativa președintelui”. Poate unii se întreabă de ce Iustin Cionca, președintele CJA, a decis să vireze așa, peste noapte, aproape 55.000 de euro pentru Spitalul Județean.
Explicația este simplă: o notă de fundamentare trimisă de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad explică totul. Documentul, înregistrat cu nr. 40859/18.102021, explică pe larg cum s-a ajuns la cele 55.000 euro. Este vorba despre bani care trebuie returnați de spital în urma unor controale efectuate de Serviciul Constatare Nereguli și Antifraudă al DGPEIM din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Referitor la contractul 41995/14.04.2020 – Furnizare echipamente pentru Amenajare Spital de campanie în Pavilionul M Expo Arad International din cadrul proiectului Îmbunătățirea capacității unităților medicale din județul Arad în contextul pandemiei Covid 19, Cod SMIS 2014 +: 138123, controlul a stabilit că fost efectuate cheltuieli neeligibile în valoare totală de 260.428, 49 lei, respectiv pardoseală linoleum 251.696,01 lei și două pulturi de supraveghere: 8.732,48 lei.
Deci, află arădenii cu această ocazie, celebrul linoleum din pavilioanele spitalului de campanie a costat nici mai mult, nici mai puțin decât aproximativ 50.000 euro, cât un apartament cu trei camere într-o zonă bună a Aradului.
Dar șirul neregulilor nu se oprește aici. Controalele efectuate au mai stabilit ceva și anume că a fost organizată o procedură de atribuire (contract 42181/14.05.2020) prin aplicarea incorectă a criteriilor de selecție pentru achiziția unui injectomat. Fără a intra în toate detaliile tehnice, s-a constatat că prin criteriile de selecție a ofertantului propuse ar fi fost avantajat un competitor în defavoarea altora, ceea ce a condus „aplicarea unei corecții financiare de 25 % din valoarea contractului reprezentând suma de 10.204,25 lei”. Bani care se adaugă celor 260.428,49 lei, conducând la totalul de 270.632,74 lei, bani returnați în cadrul proiectului cu finanțare europeană amintit, și pe care îi va plăti Consiliul Județean Arad.
Nota de fundamentare a Județeanului abundă în explicații care acum oricum devin inutile și mai mult încurcă. Pentru că în final nu interesează dacă utilajul achiziționat în condiții considerate nelegale a funcționat sau nu, ci că prin criteriile stabilite procesul de atribuire a mers țintit către un singur furnizor.
Deci, la palmaresul lui Iustin Cionca, de când este președinte al CJA, privind bani returnați pentru spitalul județean, se mai adaugă 55.000 euro celor 7,5 milioane lei returnați cu câțiva ani în urmă în cadrul altui proiect, de modernizare a Ambulatoriului spitalului.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

17 + twenty =