Percheziții la Arad: un cetățean danez a furat aparatura de „minat” și curent pentru minarea criptomonedelor

cryptocurrencies ethereum bitcoin ripple eth btc xrp cash dollars mining video cardUn cetățean danez a fost reținut de procurorii DIICOT – S.T. Timişoara pentru o perioadă de 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de alterarea integrităţii datelor informatice, furt, furt calificat și executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare.
În luna octombrie 2019, două societăţi comerciale au închiriat un spaţiu la Lovrin, în judeţul Timiş, pentru al desfăşura activităţi de minare a cripto-monedei Bitcoin.
Activitatea de minare presupune verificarea, validarea şi introducerea datelor noi referitoare la tranzacţii cu criptomonede efectuate între diverse persoane, în registrele sau block-urile publice care conţin datele referitoare la tranzacţiile deja validate. Astfel, a fost achiziţionată aparatură necesară, formată din calculatoare, unităţi hardware, servere şi laptop-uri şi s-a convenit cu cetățeanul danez ca acesta să se ocupe de activitatea de preluare a bunurilor achiziţionate, integrarea şi funcţionarea sistemului, în vederea începerii activităţii propriu zise, în schimbul unui comision de 10 % din veniturile care urmau să se obţină din activitatea de minare.
În perioada septembrie 2020 – ianuarie 2021, după cumpărarea întregului echipament, instalarea sistemului de operare şi efectuarea primelor probe, s-a stabilit faptul că, întregul sistem este operațional, de gestionarea contului urmând să se ocupe o persoană care reprezenta firmele respective. În luna martie 2021, aceasta a constatat că sistemul informatic nu mai este productiv şi că nu mai poate folosi user-ul şi parola pentru a viziona activitatea, ne mai având acces la sistemul informatic, toate calculatoarele fiind deconectate de la platformă.
Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, în cursul lunii ianuarie 2021, cetățeanul danez a închiriat de la o societate comercială o hală de producţie în suprafaţă construită de 2040 mp, situată în municipiul Arad, unde, ajutat de fratele său şi de către o altă persoană, au transportat toată aparatura, fără ştirea proprietarilor.
Astfel, având acces la contul principal al platformei de mineret, danezul a continuat activitatea de minare în interesul său, restricţionând accesul la platforma de minerit al reprezentanţilor celor două firme.
De asemenea, întrucât funcţionarea sistemului şi minarea de cripto monedă este o activitate care presupune un consum mare de curent, danezul s-a racordat ilegal la sistemul de electricitate, prin intermediul unui cablu subteran conectat ilegal direct la un stâlp de medie tensiune, situat pe un teren închiriat pe raza municipiului Arad.
În data de 21.10.2021, procurorii DIICOT – S.T. Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice din Timișoara şi Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad au efectuat două percheziţii pe raza județelor Timiș și Arad, în urma cărora au fost ridicate, 10 HDD, 4 carduri de memorie, un portofel hardware, 6 stick-uri USB, 7 cartele SIM, un laptop, 3 carduri pentru criptomonede, precum și suma de 12.100 de euro.
Totodată, au fost lăsate în custodia proprietarului halei din municipiul Arad, 370 de dispozitive de minat, împreună cu accesoriile necesare funcționării acestora, precum și 62 de unități centrale PC.
În cursul zilei de astăzi cetățeanul danez urmează să fie prezentat Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Mobile de Jandarmi Glad Voievod Timișoara.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici