[VIDEO] Slujbă de Bobotează la mănăstirea Bodrog: s-a sfințit apa râului Mureș

O Slujbă specială tradițională de Bobotează a fost reluată la cea mai veche mănăstire cu viaţă monahală neîntreruptă din România, aflată în judeţul Arad. Anul trecut, s-a decis ca slujba să se suspende din cauza pandemiei. Potrivit unei tradiţii vechi de câteva zeci de ani, preoţii și călugării sfinţesc şi apele râului Mureş.
Câteva Sute de pelerini au mers la mănăstirea Hodoş-Bodrog pentru a participa la slujbele de sfinţire a apei. Cu această ocazie s-au oficiat mai multe slujbe, printre care Taina Sfântului Maslu, liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur şi Slujba Aghiasmei celei Mari.
Pentru că mănăstirea este situată în apropierea Mureşului, aici există o tradiţie specială, veche de câteva zeci de ani: după slujba oficiată în biserică, preoţii şi călugării împreună cu credincioşii obişnuiesc să meargă pe malul Mureşului, unde se oficiază o slujbă specială de sfinţire a apei, inclusiv apa râului.



Mănăstirea Hodoş-Bodrog este considerată cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă. Prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1177, iar informaţiile unor istorici vorbesc despre existenţa unor călugări greci încă din secolul al XI-lea.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici