Deputatul Vasile Nagy: Se cuvine să respectăm patriotismul celor care au făcut posibilă Unirea Principatelor la 24 ianuarie 1859

Românii sărbătoresc astăzi, 24 ianuarie, Mica Unire, primul pas spre edificarea României moderne. Acest moment de înalt patriotism al celor care s-au implicat în demersurile pentru a înfăptui un act care a luat Europa prin surprindere în epocă este plin de învățăminte pentru noi. Trebuie să cinstim memoria înaintașilor care acum 163 de ani au trecut peste dictatul marilor puteri, peste orgolii și au reușit să arate lumii că destinul românilor este să fie uniți sub același stindard, între aceleași hotare. A fost primul pas spre unirea deplină, de la 1 decembrie 1918.
„Privim în trecut cu mândrie și recunoștință față de cei care au pus bazele primei uniri politice a teritoriilor românești. La 24 ianuarie 1859 s-a semnat primul act care a condus la ceea ce mai târziu a devenit România modernă. Pentru noi, cei de azi, evenimentul care s-a petrecut cu 163 de ani în urmă reprezintă un exemplu. Deși jocul marilor puteri nu avea ca final un singur stat românesc, patrioții adevărați din Moldova și Țara Românească au făcut ca Europa să se încline în fața dorinței românilor. Lăsând la o parte orice orgolii personale, mânați doar de datoria lor față de Țară și Popor, cei care au realizat marele act consfințit în 24 ianuarie 1859 prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca și domn atât al Moldovei cât și al Țării Românești au pus pe harta Europei primul stat român, Principatele Unite. Pe această bază a apărut apoi Regatul României pentru ca după 1 decembrie 1918, prin alăturarea Transilvaniei, să fie îndeplinit visul de veacuri al tuturor românilor, edificarea României Mari. Fără momentul 24 ianuarie 1859, nu ar fi existat 1 decembrie 1918. Fără Unirea Principatelor, nu s-ar fi ajuns peste ani la România Mare. Iar pentru noi, trebuie să ne rămână vie lecția de patriotism și jertfă a celor care, trecând peste orice piedici, jocuri ale marilor puteri și orgolii de orice fel, au acționat doar pentru binele românilor. Unire, nu dezbinare, patriotism curat, nu plecarea frunții, asta ne-au transmis înaintașii care acum 163 de ani au înfăptuit Mica Unire”, a declarat Vasile Nagy, deputat AUR Arad.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici