Noua conducere a Ministerului Agriculturii lucrează intens pentru finalizarea demersurilor de elaborare a Planului Național Strategic pentru cheltuirea sumelor alocate țării noastre prin Politica Agricolă Comună. Acest plan reprezintă principala premisă pentru următoarele recolte, care să depășească recordurile producțiilor agricole comuniste.
„Fosta conducere a Ministerului Agriculturii, în frunte cu ministrul liberal Oros, a tergiversat timp de un an de zile elaborarea Planului Național Strategic. Asta, în condițiile în care chiar ministrul Oros s-a angajat să îl elaboreze. Mai mult decât atât, indiferența acestuia nu este singulară. Este de neconceput și nimic nu va justifica vreodată neincluderea în Planul Național de Redresare și Reziliență a agriculturii de către artizanul acestuia, domnul fost ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Din cauza amatorismului cras dovedit de Ghinea, agricultura românească a primit zero euro. Dar dezastrul integral a fost, din fericire, stopat prin intervenția rapidă și eficientă a actualei conduceri a Ministerului Agriculturii. În doar trei săptămâni, consultările online cu entităţile publice şi private implicate în elaborarea Planului Naţional Strategic s-au încheiat, iar începând de acum, strategia va fi supusă consultării publice în forma rezultată din dezbaterile cu fermierii. Tot luna aceasta, va fi finalizată încărcarea documentului în sistemul electronic al Comisiei Europene. Aprobarea PNS va avea loc cel târziu în şase luni de la prezentarea sa de către România.
Dar seria noutăților favorabile tuturor fermierilor români continuă grație gestionării performante a acestui domeniu, în prezent, de către PSD, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată când acest portofoliu a fost deținut de vreun coleg ministru social-democrat. Toate solicitările atât ale fermierilor, cât și ale reprezentanților producătorilor agricoli vor fi, în continuare susținute în rundele de negocieri ce vor urma, astfel încât să fie asigurate predictibilitatea și stabilitatea de care agricultura românească și industria alimentară au nevoie. Și pentru că am menționat cuvintele predictibilitate și stabilitate, mă văd obligat să dau încă un exemplu de seriozitate și interes cu care PSD tratează agricultura, respectiv programele de sprijin destinate legumicultorilor.
Programul Tomata are alocat un buget de 225 de milioane de lei, echivalentul a 45 milioane de euro. Sprijinul individual aferent acestei măsuri este de 4.000 de euro pentru fiecare beneficiar care produce 3.000 de kg roșii/1.000 mp. De asemenea, pentru Programul Usturoi a fost alocat un buget de 22,2 milioane de lei sau 4,5 milioane de euro. Cât privește sprijinul individual, se acordă câte de 3.000 euro/cultură/hectar în condițiile unei producții minime de 3 kilograme de usturoi/10 mp. Pentru restul producțiilor deficitare, în speță ardeiul gras și/sau lung, kapia, castraveții, fasolea păstăi, salata verde, spanacul și ceapa, valoarea sprijinului este de 1.000 euro, oferiți fiecărui beneficiar. Însă aceste facilități extinse de actuala conducere social-democrată a Ministerului Agriculturii sunt completate, în plus, și de măsura reducerii accizei la motorină. Cu alte cuvinte, PSD oferă încă un sprijin consistent pentru agricultori, având în vedere că subvenția la motorina agricolă este de 1,630 lei/litru. La un calcul simplu, asta înseamnă un preț mai mic cu aproximativ 25% față de cel plătit la pompă, în mod curent de restul populației. Bugetul total dedicat pentru această formă de sprijin este de 309 milioane de lei. Tocmai pe acest ansamblu de oportunități, puse la dispoziție de PSD pentru fermieri, la care se adaugă noile metode de intervenţie, aflate, acum, în analiza coaliției de guvernare, pentru sprijinirea producătorilor şi consumatorilor, se va putea vorbi, începând de anul acesta, de perspective demne de noi recorduri ale culturilor românești”, a declarat Adrian Alda, deputat PSD Arad.