Deputatul Vasile Nagy: Aurul negru al României a fost de zeci de ani un contribuitor semnificativ la creșterea PIB-ului

Deputatul arădean Vasile Nagy a susținut o declarație în Parlamentul României pe tema “Aurul Negru”. Deși România are în domeniul extracției de petrol o experiență de peste 150 de ani și la nivel mondial, în 1857 industria românească a stabilit trei premiere, românii sunt disperați de prețurile uriașe ale carburanților, dar și de facturile plătite pentru alimentarea cu gaze naturale. În 1936, România era al cincilea exportator de petrol din lume, iar acum, plătim prețul unor politici precare care după anul 1990 au permis demolarea, închiderea și distrugerea a 1256 de mari întreprinderi.
„Sectorul de rafinare din România, în 2022, este format din patru rafinării operaţionale: Petrobrazi (deţinută de OMV Petrom), Petromidia şi Vega (deţinute de Rompetrol), Petrotel (deţinută de Lukoil) care au o capacitate operațională totală de aproximativ 12 mil tone pe an. În anul 2017, rafinăriile din România au prelucrat 11,2 mil. tone țiței și aditivi (livrările brute interne observate au fost 11,17 mil. tone de țiței și aditivi, din care 3,52 mil. tone din producția internă), rezultând 5,47 mil. tone motorină; 1,55 mil. tone benzină și kerosen; 0,56 mil. tone cocs de petrol; 0,7 mil. tone GPL; 0,38 mil. tone păcură; 0,2 mil. tone nafta; 0,5 mil. tone gaze de rafinărie și 0,81 mil. tone de alte produse de rafinărie. Consumul total de produse petroliere a fost de 9,45 mil tone. În anul 2017 importul net de țiței a fost de 7,75 mil. tone, în principal din Kazahstan și Federația Rusă, dar și din Azerbaidjan, Irak, Libia și Turkmenistan, iar importurile de produse petroliere au fost de cca 2,98 mil tone. România este un exportator de produse petroliere. Conform datelor statistice, în anul 2017 România a exportat combustibili petrolieri și lubrifianți în valoare de 2.285,3 milioane euro (din care 943,4 milioane euro carburanți pentru motoare). Productivitatea muncii în petrol și gaze este, în medie, de peste patru ori mai mare decât productivitatea medie a muncii în economie. Acest lucru explică într-o oarecare măsură, impactul indirect și indus relativ mare pe care industria de petrol și gaze îl are asupra economiei. Sectorul de petrol și gaze din România a fost, de zeci de ani, un contribuitor semnificativ la creșterea PIB-ului”, a declarat Vasile Nagy. Deputatul arădean arată că în ultimii ani, această contribuție a început să scadă încet și treptat, declanșată de un cumul de factori, inclusiv factori economici, cum ar fi scăderea ratelor de înlocuire a rezervelor, sau măsuri de reglementare și modificări ale politicilor, acestea din urmă având loc atât pe plan intern, cât și la nivelul Uniunii Europene. Iar rezervele energetice ale României sunt pe terminate.
„Dacă se menține actualul ritm de extracție, gazele naturale se termină în opt ani, iar petrolul în aproape 22 de ani. Scenariile avansate privind perioada de timp în care se termină rezervele de gaze și petrol nu iau însă în calcul noile descoperiri de zăcăminte, a căror exploatare întârzie, însă. În Marea Neagră românească există, însă, un potenţial de 200 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit unor estimări mai vechi ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Cei mai mari producători europeni sunt Norvegia și Marea Britanie, iar rezervele lor se termină în 10,8, respectiv 6,6 ani, iar la nivel global, rezervele de petrol s-ar termina în 53 de ani. Statul român pierde anual sute de milioane din taxe neîncasate, pe care ar fi putut să le încaseze. Românii se conectează la noi centrale pe gaz și producția națională este în scădere și importăm mai mult din Federația Rusă”, a declarat deputatul arădean Vasile Nagy.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici