Deputatul Vasile Nagy: Este nevoie de revitalizarea mișcării sindicale

Mișcarea sindicală are un important rol în ceea ce privește apărarea tuturor drepturilor angajaților. În ultima perioadă, în România, mișcarea sindicală este în declin evident. Muncitorii au nevoie de sindicate puternice și eficiente. Deputatul arădean Vasile Nagy a susținut o declarație politică în Parlament despre organizațiile sindicale.
„Potrivit definiției legale prevăzută de Legea dialogului social, sindicatul este o formă de organizare voluntară a angajaților, în scopul apărării drepturilor și promovării intereselor lor profesionale, economice și sociale în relația cu angajatorul. Sindicatele din România reprezintă organizaţii fără caracter politic, constituite pentru apărarea şi promovarea intereselor profesionale, economice, sociale, culturale şi sportive ale membrilor şi ale drepturilor acestora, prevăzute în legislaţia muncii şi în contractele colective de muncă, fiind independente faţă de organele de stat, faţă de partidele politice şi faţă de oricare alte organizaţii”, a arătat deputatul Vasile Nagy. Dar, de-a lungul timpului s-a demonstrat că atunci când vine vorba despre drepturile angajaților, cea mai eficientă formă de organizare este sindicatul. În ultimii ani, în România, afilierea sindicală a fost statică sau în declin tocmai pentru că atragerea de salariați mai tineri a stagnat sau a înregistrat o scădere.
„Sindicatele au luptat întotdeauna pentru condiții echitabile la locul de muncă fiind dedicate promovării echității și pot asigura condiții echitabile la locul de muncă dacă beneficiază de sprijinul salariaților. Angajatul are nevoie de afilierea sindicală ca element de încredere, reușind să obțină beneficii, încrederea că în momentele dificile sindicatul va fi alături de el, încrederea că sindicatul îi va promova interesele. Este necesar ca aceste organizații sindicale să discute despre problemele reale ale salariaților, despre lucrurile care chiar contează, nu doar despre salariu, ci despre egalitate și tratament echitabil la locul de muncă”, a declarat Vasile Nagy, deputat de Arad.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici