Cifrele nu mint: Guvernul ar putea da curent gratis românilor, dar preferă să finanțeze oligarhii din energie

Colectivul DiEM25 în România, parte a Mișcării pentru Democrație în Europa 2025 – DiEM 25 (https://diem25.org/ro/), lansează public dezideratul său privind introducerea în lege a dreptului la energie și a accesului neîngrădit la aceasta în limita a 150 kWh pe lună pentru toate gospodăriile.
Poate părea, în acest moment, un scop nerealist, dar realitatea matematică a situației prețurilor la energie, a plafonării și a plăților peste plafon făcute de guvern din bugetul de stat este una implacabilă: Guvernul, în loc să aloce 2 miliarde de lei pentru a susține cu energie electrică toate gospodăriile din România în limita a 150 kWh lunar, se angajează să plătească firmelor oligarhiei din energie peste 20 miliarde de lei anual. Probabil cel mai mare jaf din bugetul de stat din ultimii ani, exceptând achizițiile militare. Plafonarea prețurilor la energie reprezintă o schemă perfidă de îmbogățire a oligarhiei, nu o măsură menită să ajute populația. În timp ce populația sărăcește, prețurile explodează, oligarhii se îmbogățesc fără măcar să se ridice de la birou.
DiEM25 în România cere sprijinirea directă a populației prin alocarea unei cote de 150 kWh pe lună pentru fiecare gospodărie din producția de stat a Hidroelectrica, Nuclearelectrica, alte unități.
Iată calculul:

Dacă se alocă fiecărei gospodării gratuit cei 150 kWh lunar, luând în calcul consumul real, conform ANRE, ar însemna un cost de producție de 2,1 miliarde de lei pe an și o populație protejată în fața speculanților din energie, a oligarhiei care se îmbogățește tot mai mult în timp ce populația este aruncată în sărăcie, fără vreo speranță la orizont.
DiEM25 în România a inițiat o petiție pentru adăugarea dreptului la energie printre drepturile cetățenilor în vederea garantării accesului tuturor la energie.
Intră pe http://diem25.org/150kW citește și semnează petiția!

Contact:
email info@ro.diem25.org
Tel: 0742689126

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici