În doi ani de mandat am avut o activitate parlamentară mai bogată decât au avut alții într-o întreagă carieră politică

-interviu cu Vasile Nagy, deputat de Arad

Vasile Nagy a fost ales deputat în Parlamentul României în Circumscripția electorală nr. 2 Arad, fiind validat în 21 decembrie 2020 prin HCD nr.70/2020. Este vicepreședinte al Comisiei pentru știință și tehnologie și membru al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic și Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice. Este președinte al Delegației permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est. Face parte din șase grupuri de prietenie cu Parlamentele altor state, fiind președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Elenă și vicepreședinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Democratică Congo. În cei doi ani de activitate parlamentară, a avut o activitate susținută, fiind unul dintre cei mai activi deputați prin prisma luărilor de cuvânt în Parlament și a declarațiilor politice li întrebărilor depuse.

– Cum vedeți cei doi ani care au trecut de la preluarea mandatului de deputat?
– A fost pentru mine o perioadă extrem de bogată, în care am deprins rapid procedurile parlamentare și mi-am luat rolul de ales al arădenilor la modul cel mai serios. Dincolo de apartenențe politice sau jocuri politice de culise, noi nu trebuie să uităm că, în calitate de parlamentari, avem în spate un număr de alegători care și-au exprimat încrederea în noi și pe care nu avem voie să îi dezamăgim. Evident, postura de deputat în opoziție nu este ușoară pentru a rezolva solicitări ale cetățenilor. Dar eu îmi exprim încrederea în procedurile democratice care ne stau la dispoziție și trăiesc cu convingerea că se pot realiza lucruri bune pentru cetățeni chiar și ca parlamentar de opoziție.
– În cifre, cum se prezintă activitatea dumneavoastră?
– În primul rând trebuie să precizez faptul că activitatea tuturor deputaților și senatorilor este extrem de transparentă. Oricine poate afla rapid, intrând pe site-ul Camerei Deputaților, de exemplu, ce activitate parlamentară are fiecare deputat. Este ușor să arunci cu piatra, cum se spune, pe rețele de socializare, spre unul sau altul cu întrebarea: „Dar ce ai făcut tu (sau dumneata, dar e rară o asemenea etichetare) pentru cetățeni?”, fără să ai minima curiozitate să tastezi un nume pe site-ul Camerei, unde este trecută în amănunt prestația oricărui deputat. În ceea ce îl privește pe deputatul Vasile Nagy, eu am depus 765 de întrebări, am avut 14 luări de cuvânt, din care 5 declarații politice, am depus în scris 49 declarații politice, am semnat, alături de alți colegi, 91 propuneri legislative, am inițiat un proiect de hotărâre, și am depus o moțiune. Este mult, este puțin, asta trebuie să aprecieze alegătorii, comparativ cu ce au făcut alți deputați în acești doi ani. Mai trebuie să precizez că declarațiile politice au fost redactate de mine, nu am fost eu cel desemnat de grupul parlamentar să le citească, așa cum se întâmplă la alți deputați. Și voi continua în același ritm, revenind acolo unde nu mi s-a răspuns sau s-a răspuns evaziv de către forurile interpelate și atacând probleme concrete ale cetățenilor. Am primit sute de cetățeni la cabinetul meu parlamentar, am discutat cu ei, le-am înregistrat solicitările și am făcut tot ce mi-a stat în putință să îi ajut, în limitele competențelor legale pe care le am.
– Ați avut ocazia să reprezentați Parlamentul la întâlniri internaționale.
– În calitate de președinte al Delegației permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est, am condus delegația Parlamentului României, la Atena, anul acesta, în perioada 31 mai – 2 iunie, la cea de-a 9-a Sesiune Plenară a Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (AP SEECP). La eveniment au fost prezente delegațiile parlamentelor din Atena, Ankara, București, Podgorița, Priștina, Sarajevo, Skopje, Sofia, Tirana și Zagreb, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe din țara gazdă, precum și secretarul general al Consiliului Regional de Cooperare, organism operațional al SEECP cu rol de punct focal pentru coordonarea proiectelor de dezvoltare din regiune. A fost o sesiune interesantă, unde s-au adoptat decizii importante, așa cum, la vremea respectivă, am menționat.
– Ce planuri aveți pentru anul viitor?
– Anul 2023 va fi un an greu, pentru că situația economică se deteriorează continuu iar actualul Guvern nu pare să dețină soluții viabile pentru rezolvarea crizelor multiple cu care se confruntă și, din păcate, se va confrunta și în viitor România. Eu îmi voi continua activitatea în Parlament, voi depune interpelări, declarații politice dar, în plus, voi lua în continuare în mod direct contact cu alegătorii. Ușa cabinetului meu parlamentar rămâne deschisă pentru toți cei care doresc să mă contacteze. Dar nu mă voi limita doar la atât, voi merge în continuare și în județ, pentru a afla la fața locului cu ce probleme se confruntă oamenii și a căuta soluții pentru rezolvarea lor. Deputatul arădean Vasile Nagy promite să fie în continuare o voce distinctă care apără interesele vitale ale alegătorilor arădeni.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici