Deputatul Vasile Nagy propune strategii pentru combaterea corupției în vămi

Punctele de Trecere a Frontierei din România asigură tranzitul persoanelor și mărfurilor peste frontieră conform acordurilor bilaterale și internaționale la care țara este parte. România se confruntă cu probleme majore de corupție în vămi, iar investigațiile și arestările vameșilor corupți nu au dus la o soluționare a problemei. Vasile Nagy, deputat de Arad, a susținut o declarație politică în Parlament prin care propune o strategie pentru combaterea corupției în vămi.
„Corupția facilitează intrarea de țigări de contrabandă, băuturi alcoolice și exploatarea sexuală a minorelor în Vestul Europei sau migrația clandestină. Există și o componentă semnificativă de corupție indusă de cerere, în care firmele oferă mită ofițerilor vamali pentru a obține un avantaj competitiv. Această corupție are consecințe negative asupra investițiilor străine și poate duce la pierderi pentru bugetul public. Corupția din vămi implică nu numai vameși și polițiști de frontieră, ci și șefi de instituții și politicieni. În plus, lipsa de personal și tehnologie digitală face ca vămile din România să fie insuficient pregătite pentru a face față cererilor de securitate ale spațiului Schengen”, a declarat deputatul Vasile Nagy.
Eliminarea corupției din vămi este o problemă complexă și necesită abordări multiple. Parlamentarul arădean a schițat câteva posibile soluții pentru eliminarea acestui flagel. „Introducerea tehnologiei digitale prin automatizarea proceselor vamale și eliminarea interacțiunii umane în aceste procese poate reduce semnificativ oportunitățile pentru corupție. Implementarea unui sistem modern de monitorizare și control al frontierei, care să permită o mai bună vizibilitate asupra traficului și să reducă contactul direct între ofițerii vamali și persoanele care tranzitează frontiera ar putea fi o soluție. Instituțiile responsabile cu aplicarea legii ar trebui să primească suficient personal și resurse pentru a-și îndeplini atribuțiile, astfel încât să poată face față eficient cerințelor unui control riguros la frontiera României. Este important ca autoritățile să ia măsuri dure împotriva celor implicați în corupție, inclusiv prin intermediul proceselor judiciare și a sancțiunilor disciplinare, dar și prin confiscarea averilor obținute prin metode ilegale. Îmbunătățirea transparenței în procesele vamale și instituirea unor mecanisme de control intern pentru ofițerii vamali poate ajuta la prevenirea corupției și la identificarea rapidă a cazurilor de încălcare a legii. Unele dintre cazurile de corupție din vămi pot fi cauzate de salarizarea slabă și condițiile de lucru necorespunzătoare ale ofițerilor vamali. Creșterea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de lucru poate contribui la reducerea tentației de a recurge la practici corupte. În general, eliminarea corupției din vămi necesită un angajament susținut și coordonat între instituțiile publice, societatea civilă și sectorul privat, precum și sprijinul și monitorizarea comunității internaționale”, a declarat Vasile Nagy, singurul parlamentar adevărat de opoziție din Arad.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici