Reforma OG 26 privind sectorul ONG în dezbatere publică

Ministerul Justiției pune astăzi în dezbatere publică Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații şi fundații, la care a lucrat secretarul de stat arădean Mihai Pașca (PNL).
„Este rezultatul unei ample consultări pe care am demarat-o anul trecut cu societatea civilă dar si cu autoritățile publice cu atribuții în ce privește sectorul ONG – un proces la care au participat activ aproape 100 de organizații neguvernamentale din toate domeniile de activitate și vreau să le mulțumesc pe această cale pentru implicare. Am avut în vedere imperativul asigurării unei protecții adecvate a dreptului de asociere și constatările și recomandările formulate de societatea civilă în numeroasele întâlniri pe care le-am avut cu reprezentanții acesteia în ultimele luni”, a spus Mihai Pașca.
Prin normele supuse dezbaterii publice, Ministerul Justiţiei urmăreşte punerea în valoare a activităţii desfăşurate de asociaţii şi fundaţii, din perspectiva rolului pe care acestea îl îndeplinesc într-un stat democratic. Societatea civilă reprezintă o voce ce trebuie ascultată de către autorităţi, dar şi un partener valoros al acestora, empatic faţă de cetăţean.
Pornind de la simplificarea procedurii de înființare a asociațiilor şi fundațiilor (inclusiv prin introducerea formularului de cerere – instrument menit să asigure ghidarea solicitantului şi evitarea apariţiei unor complicaţii inutile, astfel încât acesta, chiar dacă nu este jurist, să poată parcurge cu uşurinţă procedura necontencioasă de înfiinţare), dar păstrând totodată standardele de garanții pentru asigurarea unei independențe reale a asociaţiilor şi fundaţiilor, au fost aduse o serie de modificări şi completări în scopul remedierii problemelor cu care se confruntă în prezent societatea civilă. Sunt vizate neclaritatea unor prevederi, procedura schimbării componenței organelor de conducere, administrare şi control, obligativitatea numirii unui cenzor sau a unei comisii de cenzori, procedura lichidării ori statutul de utilitate publică.
Prin proiect se urmăreşte înfiinţarea unui singur registru al asociaţiilor şi fundaţiilor, modern, care să conţină informaţii adecvate, corecte şi actualizate. Aceasta în contextul în care la acest moment la nivelul Ministerului Justiţiei sunt în plină desfăşurare proceduri ce vizează modernizarea Registrului naţional al persoanelor juridice fără scop lucrativ.
„Ministerul Justiţiei asteaptă cu deosebit interes propunerile, sugestiile şi opiniile cu privire la noile soluţii legislative și îi invităm pe toţi cei interesaţi să participe activ în definitivarea acestora”, a declarat secretarul de stat Mihai Pașca.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici