Așa cum se spune și în popor, zâmbetul este cartea de vizită a oricărei persoane. O dantură îngrijită va atrage întotdeauna privirile celor din jur, pentru că emană încredere și sănătate. Vizitele periodice la cabinetul stomatologic, igienizarea profesională și rezolvarea din timp a problemelor dentare vor contribui la menținerea unui zâmbet de revistă, ani la rând. Care sunt pașii pe care îi poți face pentru obținerea unei danturi mult mai frumoase? Află în cele ce urmează.
Programează-te la o consultație stomatologică
Primul și cel mai important pas este programarea la o consultație, pentru a afla care sunt problemele de sănătate pe care este necesar să le rezolvi. În general, cel mai des întâlnite afecțiuni sunt cariile, infecțiile de la rădăcina dintelui și boala parodontală, în diverse stadii de evoluție. Acestea pot fi rezolvate cu tratamente personalizate, stabilite în funcție de tipul afecțiunii, dar și raportate la bugetul disponibil. O altă situație frecvent întâlnită în cabinetul stomatologic este cea a dinților lipsă, care afectează calitatea vieții pacientului. Dacă te regăsești în această situație, medicul îți poate recomanda tratamentul cu implanturi dentare, care are cele mai multe beneficii pe termen lung. Costul unui implant dentar in Arad este, în general, mai ridicat decât alte tratamente de înlocuire a dinților lipsă, de exemplu, montarea de coroane, însă vine cu avantajul stabilității pe viață, cu îngrijire corectă, și este singura metodă prin care previi pierderea osoasă.
Ia în calcul tratamentele de estetică dentară
După ce ai rezolvat problemele de sănătate care afectează considerabil calitatea vieții, te poți concentra pe estetica dinților. În funcție de cum se prezintă dantura ta, ai mai multe opțiuni de tratament, de la cel ortodontic – de mai multe tipuri – până la cel cu fațete dentare. Dacă medicul îți recomandă îndreptarea dinților cu un aparat ortodontic, este necesar să știi că durata acestui tratament este, în medie, de doi ani, timp în care vei merge regulat la consult. De asemenea, poți opta fie pentru aparatul metalic – eficient, avantajos la preț, dar mai inestetic -, fie pentru cel ceramic, din safir, lingual sau Invisalign – eficiente, la costuri mai ridicate, dar mult mai estetice. După îndepărtarea aparatului ortodontic, poți solicita medicului o albire dentară cu laser, care îți va dubla din punct de vedere estetic rezultatele obținute după tratamentul de îndreptare a dinților. În cazul în care te confrunți cu spații inestetice între dinți, colorații sau fisuri, care nu se pot corecta cu un aparat ortodontic, optează pentru tratamentul cu fatete dentare in Arad. Din ce în ce mai multe clinici stomatologice locale oferă această variantă de tratament, cu care ai rezultate uimitoare în doar două ședințe – practic, obții un zâmbet de Hollywood rapid și fără eforturi.
Mergi periodic la o igienizare dentară
Unul dintre cei mai importanți pași pentru menținerea sănătății dinților este igienizarea dentară periodică, care cuprinde, de obicei, trei etape realizate într-o singură ședință: detartraj, periaj profesional și air-flow. Igienizarea are rolul de a îndepărta placa bacteriană, resturile alimentare din zonele greu accesibile și tartrul dentar, care duc, în timp, la apariția bolii parodontale. Alte beneficii ale acestei proceduri sunt îndepărtarea micilor colorații și a halitozei. Dacă te întrebi cât de des este necesar să mergi la cabinet pentru o igienizare, află că răspunsul depinde de cât de repede se depune tartrul în cazul tău. În general, recomandarea este de două ședințe pe an, însă, în cazul fumătorilor sau a celor care au lucrări protetice, ideal este să facă o igienizare o dată la trei luni.
Acordă atenție igienei orale acasă
Dacă îți dorești un zâmbet sănătos, din casa ta nu trebuie să lipsească niciodată o periuță de dinți manuală sau electrică, o pastă de dinți de calitate și ața dentară. Desigur, dincolo de acest lucru, cel mai important este să le folosești pe toate cu regularitate, cel puțin în fiecare dimineață și seară. Roagă medicul stomatolog să-ți arate tehnica corectă de periaj, care te va proteja în fața afecțiunilor dentare, inclusiv carii și sensibilitate. Dincolo de igienă, acordă atenție și alimentației, evită băuturile carbogazoase, limitează zahărul, cafeaua și alcoolul și consumă cât mai multe legume, fructe și apă.
Să ai o dantură sănătoasă și frumoasă nu este dificil, dacă pui preț pe importanța prevenției celor mai des întâlnite afecțiuni bucale. O igienă orală realizată ca la carte și vizitele periodice la medicul stomatolog sunt obligatorii și se vor reflecta în fiecare zâmbet pe care îl afișezi în public.
Sursa foto: Freepik