Deputatul Vasile Nagy: Avram Iancu rămâne un simbol al rezistenței și al luptei pentru libertate și justiție în istoria României

În 10 septembrie s-au împlinit 151 ani de la moartea lui Avram Iancu, un simbol al rezistenței și luptei românilor pentru libertate și justiție. Deputatul Vasile Nagy, președinte al organizației județene Forța Dreptei Arad, a susținut în Parlament o declarație politică dedicată memoriei lui Avram Iancu.
„Avram Iancu s-a născut în Ţara Moților, în satul Vidra de Sus, care astăzi îi poartă numele, în județul Alba. Poporul l-a iubit cu toată inima, dedicându-i cântece care au rămas în conștiința națională. Unul dintre cele mai cunoscute cântece este “Marșul lui Iancu,” cu versuri adaptate la vremea respectivă de către C. Negruzzi. Starea de sănătate a lui Iancu s-a deteriorat pe parcursul anului 1872. La sfârșitul lui august, el a plecat să petreacă câteva zile la casa preotului Toma Faur din Valea Bradului și apoi s-a întors la Baia de Criș, unde avea să moară curând. Avram Iancu a fost găsit mort în dimineața zilei de 10 septembrie 1872, pe prispa casei lui Ioan Stupină, poreclit Lieber, un brutar din localitate, la care se oprise peste noapte. Cauza morții a fost o hemoragie, care i-a fost fatală. El a fost înmormântat la Ţebea pe 13 septembrie 1872, cu onoruri naționale impresionante și cu prezența unui număr mare de români, ceea ce a stârnit îngrijorare printre autoritățile ungare de la acea vreme. La ceremonie au participat foștii săi camarazi de arme, precum și alți lideri ai rezistenței românești, precum Axente Sever, Simion Balint, Mihai Andreica, Nicolae Corcheș și Clemente Aiudeanu. Slujba de înmormântare a fost oficiată de treizeci și șase de preoți, sub conducerea protopopilor Mihălțeanu și Balint. Cortegiul funerar s-a întins pe câțiva kilometri, având la bază o coloană imensă de oameni. A doua zi după înmormântare, doi localnici din Ţebea, moți, au întrebat cât au fost cheltuielile pentru înmormântare și au plătit această sumă imediat. Ei au făcut acest gest pentru că nu au dorit ca Avram Iancu să fie înmormântat pe cheltuiala unui stat străin, care îl persecutase în trecut. Numele acestor doi moți nu a fost niciodată dezvăluit. Crucea de piatră care veghează astăzi mormântul lui Avram Iancu a fost donată de către preotul Iosif Tisu din Ţebea. Avram Iancu a fost înmormântat lângă Gorunul lui Horea, așa cum își dorea, și moștenirea lui a rămas vie în conștiința națională, pregătind terenul pentru Marea Unire din 1918. Avram Iancu a reprezentat unul dintre cei mai importanți eroi și lideri ai luptei pentru drepturile românilor din Transilvania în secolul al XIX-lea. Moștenirea sa continuă să inspire și să rămână un simbol al rezistenței și al luptei pentru libertate și justiție în istoria României”, a declarat deputatul Vasile Nagy, președinte al organizației județene Forța Dreptei Arad.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici