Deputatul Vasile Nagy: Corupția din învățământul superior românesc tinde să transforme universitățile în fabrici de diplome

Un scandal recent de corupție în mediul academic vine să contreze o realitate cu care multe universități românești se confruntă. Este vorba despre un caz de luare de mită la Universitatea Științele Vieții Timișoara, în care a fost implicat un prodecan al uneia dintre facultățile Universități respective. În condițiile în care asemenea fapte devin tot mai frecvente, universitățile își pierd rolul de formatoare de specialiști și devin doar fabrici de diplome, acuză un deputat arădean.
„Recentul caz de luare de mită de la Universitatea Științele Vieții Timișoara ascunde o realitate cu care se confruntă, din păcate, mediul academic românesc. A vinde examene în loc de a sprijini studenții să acumuleze cunoștințe echivalează, la finalul studiilor, cu a vinde o diplomă fără acoperire. Pentru cei care sunt implicați în domeniu, cazul de la Timișoara nu este singular. Este poate doar un vârf al asibergului imposturii, care este tolerat de prea mult timp. Ne plângem că universitățile românești nu pătrund spre vârfurile topurilor internaționale. Dacă ne complacem în asemenea practici, la marginea legii, pentru a acoperi lipsa de profesionalism în exercitarea actului didactic, vânzând note de trecere la examene, comercializând lucrări de licență sau disertație, atunci rezultatul nu poate fi decât unul: scufundarea universităților românești în mlaștina ipocriziei și non-valorii. Și, ca și consecință, creșterea numărului de posesori de diplome fără cunoștințe de bază, care aruncați în lumea reală, nu pot performa în domeniile în care ar trebui să fie specializați. De pierdut, pierde întreaga societate românească. Să dăm universităților locul lor, să le creștem prestigiul real, să respectăm normele academice și să stopăm fenomenul fabricilor de diplome. Este un pas necesar pentru dezvoltarea României”, a declarat Vasile Nagy, deputat de Arad.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici