Este oficial: Mircea Geoană nu este plagiator

Radu Mușetescu, profesor de Afaceri și Economie Internațională la Academia de Studii Economice București a arătat că teza de doctorat a lui Mircea Geoană a fost verificată prin 3 softuri antiplagiat și verdictul a fost că Geoană nu este un plagiator. Acest lucru a fost făcut public după ce Mircea Geoană a fost acuzat de Emilia Șercan că și-ar fi plagiat teza de doctorat.
„Având acces la teză încă de pe atunci, odată cu discuțiile din prezent, m-a interesat, de curiozitate, cum stă aceasta la capitolul programelor de anti-plagiat. Indicatorii sunt relevanți și vorbesc de la sine. După ce a fost trecută prin 3 softuri anti-plagiat recunoscute național și internațional – Turnitin, Plagiarism Detector și Sistemantiplagiat.ro – concluzia este că gradul de similitudine cu alte lucrări sau documente scrise anterior nu depășește nivelul de 0.9% (de fapt, titluri de documente și texte legale). Așadar, nici vorbă de plagiat. La nivelul anului 2005, teza depășea standardele de corectitudine din 2024. În plus, aș adăuga un element care poate nu este știut de multă lume: coordonatorul acestei teze este nimeni altul decât prof. univ. dr. Gheorghe Dolgu. În opinia mea, unul dintre puținii intelectuali adevărați ai mediului academic românesc din ultima jumătate de secol (fost membru al catedrei din care fac parte, decedat în anul 2017). Dacă aș putea spune ceva, aveai impresia că ai în față un aristocrat britanic printre proletarii sovietici specifici vremurilor”, a declarat profesorul Radu Mușetescu.
Secretarul general adjunct al NATO o acuză pe Șercan de „impostură intelectuală, cu valențe și intenții politicianiste”. „Din seria caută până găsești și, dacă nu găsești, inventează, mă trezesc astăzi cu o acuzație de plagiat a tezei de doctorat pe care am terminat-o acum 20 de ani. De ce astăzi? Probabil pentru că unii s-au speriat de discuțiile din spațiul public despre o posibilă candidatură a mea. Specialiști în domeniu s-au pronunțat deja public asupra unei teze la care am muncit timp de ani de zile. Când mai multe softuri anti-plagiat spun că NU există similitudini și totuși cineva se trezește să vină cu o acuzație falsă, nu pot decât să mă gândesc la rea-intenție sau rea-credință”, a scris Mircea Geoană pe contul său de pe rețelele de socializare. Secretarul general adjunct al NATO spune că se aștepta la atacuri murdare. „Mă așteptam la astfel de atacuri murdare, așa cum, de 3 luni, anumite posturi de televiziune duc o campanie de denigrare la adresa mea. Încă o campanie de fake news nu e nimic nou sub soare. Am în spate o carieră de studii în țară și străinătate în inginerie, drept, administrație publică, economie. Am făcut acest doctorat nu pentru a avea o floare la butonieră sau din nevoia de a ocupa vreo funcție, ci din curiozitate intelectuală și dorința de a cunoaște și de a mă perfecționa continuu. Nu voi permite nimănui, din motive exclusiv electorale și, în mod evident, motivat politic, să pună la îndoială o viață de muncă și studii făcute la cel mai înalt nivel de probitate și profesionalism a scris Mircea Geoană.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici