Pompierii arădeni se confruntă în ultimele zile cu tot mai multe incendii de vegetație uscată. Peste 70 hectare au fost incendiate doar în ultimele 24 ore, în mai multe locații din județ. Deși este interzis prin lege, sunt încă destui arădeni care vor să scape de vegetația uscată prin incendiere, focul extinzându-se apoi și provocând incendii pe suprafețe mari.
„În ultimele 24 de ore, pompierii militari arădeni au acționat împreună cu Serviciile Voluntare pentru stingerea a 7 incendii de vegetație uscată și pășune împădurită în localitățile: Hălmăgel, Mocrea, Prunisor, Sălăjeni, Nadab, Nadăs și municipiul Arad.
În urma incendiilor, care au fost întreținute de terenul uscat și de vânt, au fost afectate aproximativ 70 de hectare de teren”, a comunicat ISU Arad.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad atrage din nou atenția asupra faptului că este strict interzisă aprinderea vegetației uscate, faptă pentru care sunt prevăzute amenzi consistente.
„Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.
În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar, în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, operatori economici, rețele de electricitate sau locuri cu pericol de explozie.
Cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanței de Urgență nr. 195 din 2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri, cu sau fără titlu, au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.
Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice, de la 50.000 lei la 100.000 lei”, a mai comunicat ISU Arad.