Cine are interesul să-l dezinformeze pe Cionca? Preşedintele CJA vehiculează date inexacte privind bilanţul furtunii de duminică

O şedinţă operativă în urma furtunii care a afectat duminică şi judeţul Arad a avut loc şi la Consiliul Judeţean Arad, unde s-a făcut un bilanţ intermediar al pagubelor produse de calamităţi. Numai că informaţiile care au ajuns la Iustin Cionca, preşedintele CJA, nu sunt în toate cazurile cele mai exacte. De exemplu, el vorbeşte despre o familie dispărută, care nu era dispărută ci se afla la casa de vacanţă sau despre Spitalul din Dezna care nu are curent electric, dar… spitalul este alimentat cu energie electrică pentru că are un generator.
„De când s-a comunicat avertizarea meteo, reprezentanţi ai Consiliului Arad au fost în permanenţă mobilizaţi pentru a putea interveni în zonele grav afectate. Practic, am avut o «celulă de criză» care a acţionat în măsura posibilităţilor peste tot unde a fost nevoie. Am ţinut legătura atât cu zonele afectate, cât şi cu instituţiile abilitate să intervină în cazul unor asemenea intemperii, în special cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. În continuare, suntem în stare de alertă, deoarece chiar dacă furtuna a trecut, consecinţele acesteia sunt încă proaspete”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
În cadrul bilanţului s-a constatat că zona Sebiş-Moneasa este cea mai calamitată, dar aproape că nu există localitate din judeţ care să nu fi fost afectată de furtună. La ora şedinţei, spun oficialii din Consiliul Judeţean Arad, spitalele din Sebiş, Moneasa, Dezna erau fără curent electric de ieri. Nu există nici un fel de comunicare, nici pe telefon fix şi nici pe mobil, cu zonele Săvârşin şi Gurahonţ. Din informaţiile poliţiei o familie este dispărută, au fost mobilizaţi si jandarmii pentru căutare. La această oră 89 de localităţi din judeţ au probleme de alimentare cu energie electrică şi sunt afectaţi 42.000 de arădeni. Numai că informaţiile ajunse la Consiliul Judeţean Arad nu sunt foarte exacte. Familia dispărută a rămas la casa de vacanţă de la Debelagora pentru că nu a putut coborî din cauza noroiului cu maşina. Cazul, spun surse ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, a fost anunţat aseară. O echipă formată din poliţişti şi reprezentanţi ai ISU s-a deplasat la casa de vacanţă a familiei respective, unde i-au găsit pe aceştia fără a avea vreo problemă. Oamenii au spus că vor coborî doar când se deblochează drumul forestier. Spitalul din Dezna a nu a suferit în urma întreruperii alimentării de la reţea, deoarece dispune de generator propriu, care îi asigură alimentarea cu energie electrică până la remedierea defecţiunilor generate de furtună. În mod normal, toate spitalele sunt obligate să dispună de asemenea generatoare electrice, care să asigure alimentarea cu energie electrică în cazul unor avarii la sistemul de alimentare de la reţea.
Preşedintele Consiliului Judeţean a solicitat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului (DGASPC) să se deplaseze pe Valea Mureşului până la Petriş, unde erau semnale că sunt pagube semnificative în sistemul DGASPC. Direcţia Administrativă a Consiliului Judeţean evaluează pagubele la construcţiile sociale. Serviciul de Management al Spitalelor este pe teren să evalueze situaţiile din unităţile medicale. Direcţia Tehnică a CJA a plecat pe traseu spre cele mai afectate drumuri judeţene.
„Solicităm Ministerului de Interne deblocarea posturilor de la ISU şi realizarea angajărilor de personal necesare intervenţiilor în situaţii de urgenţă. Dorim să dispunem de un aparat de intervenţie complet şi performant, în cazul unor asemenea calamităţi, cum a fost cea de ieri, care a lovit Aradul şi vestul ţării. Consiliul Judeţean a dotat ISU Arad cu tehnică şi echipamente în valoare de milioane de euro. Urmează ca Ministerul de Interne să asigure şi resursa umană necesară. De asemenea, Consiliul Judeţean a făcut o solicitare publică Guvernului pentru a include Aradul pe lista judeţelor calamitate şi, astfel, cei care au avut de suferit în urma furtunii de ieri să primească despăgubiri”, a declarat preşedintele CJ Arad.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

20 + 4 =