Avem şi noi „Troia” noastră: La Sântana, Consiliul Judeţean Arad vrea o Troia a Carpaţilor

Consiliul Judeţean Arad vrea un muzeu la Sântana, unde susţine că cetatea din localitate ar fi considerată o „Troia” a zonei Carpaţilor. După ce a proclamat balta de la Ghioroc drept litoralul vestului, Consiliul Judeţean Arad consideră că acum a venit rândul istoriei ca să facă şi oraşul Sântana cunoscut.
„Printr-un proiect comun, româno-german, s-au făcut noi şi importante descoperiri la situl «Cetatea Veche”, o adevărată Capitală a zonei, din secolele XIV-XII î.Hr. În virtutea acestor noi descoperiri, constatând amploarea acestei fortificaţii, ca mărime şi complexitate, acest obiectiv arheologic poate fi transformat într-o atracţie turistică, prin amenajarea unui muzeu, prin crearea unui brand al zonei”, a declarat Ioan Constantin Inel, noul director al Complexului Muzeal Arad.
Lucrările arheologice au început în 2009, dar în urma colaborării cu Universitatea «Goethe» din Frankfurt şi sub coordonarea Institutului de Arheologie şi Istorie a Artei al Academiei Române, din Cluj-Napoca, săpăturile arheologice s-au intensificat, iar proiectul a atras inclusiv fonduri externe, fiind finanţat de landul Hesse, din Germania. Dr. Florin Gogâltan, reprezentantul Institutului de Arheologie şi Istorie a Artei al Academiei Române, din Cluj-Napoca, prezintă „Cetatea Veche” a Sântanei drept o Troia a acestor ţinuturi, făcând şi o comparaţie între suprafaţa cetăţii arădene (80 hectare) şi cea descrisă de Homer, Troia care are o suprafaţă de 29 de hectare. „Această cetate este contemporană cu Homer, deci comparaţia nu este deloc deplasată. Troia a fost construită din piatră pentru că acest material de construcţie era în zonă. La Sântana s-au folosit lemn şi pământ, dar construcţia este complexă, cu trei rânduri de fortificaţii. Am folosit un sistem de magnetometrie pentru a «desena» de la suprafaţă conturul cetăţii, urmând să săpăm în continuare conform celor înregistrate de apartae”, a completat profesorul clujean.

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

9 + 8 =