Acuzații grave la respingerea proiectului de lege a întabulării terenurilor

PSD a respins în Parlament proiectul de lege privind prima întabulare gratuită a terenurilor agricole și forestiere. Acest proiect a fost votat în Senat, dar respins în Camera Deputaților, care era cameră decizională. Atât liberalii, cât și reprezentanți ai Mișcării Populare au criticat faptul că proiectul nu a fost votat de majoritatea parlamentară și patru milioane de proprietari de terenuri vor trebui să plătească pentru prima întabulare.

Liberalii spun că nu s-a vrut proiectul

Senatorul arădean Ioan Cristina a arătat că majoritatea parlamentară PSD – UNPR – PC – UDMR a blocat șansa pentru circa patru milioane de români de a-și întabula gratuit terenurilor agricole și forestiere. „Votul dat săptămâna aceasta în Camera Deputaților reflectă disprețul pe care actuala putere îl are față de cetățean. Proiectului de lege inițiat și susținut de PNL privind prima întabulare reprezenta un suport real pentru proprietarii de terenuri agricole şi forestiere din extravilanul localităţilor care nu dispun de resurse financiare pentru a achita costurile ridicate presupuse de acest proces”, a declarat senatorul Ioan Cristina, președinte al Filialei arădene a PNL. El a precizat că PNL a identificat şi sursele de finanţare pentru prima întabulare, constituite atât din fondurile europene, cât şi din cele bugetare, pentru a asigura gratuitatea înscrierii în cartea funciară a acestor terenuri, soluţie agreată şi de Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş. „Se dovedește că pentru cei din PSD şi aliaţii lor chiar și prevederea constituțională referitoare la garantarea proprietății rămâne un moft sau un principiu pe care îl aplică numai când este vorba, eventual, doar de proprietățile lor personale. Avem dovada că noua majoritate parlamentară construită de PSD are în realitate un alt program de guvernare și încalcă angajamentele din programul de guvernare asumat în fața românilor”, a explicat senatorul liberal Ioan Cristina.

Popularii acuză PSD-ul

Reprezentanți ai Partidului Mișcarea Populară spun că PSD a demonstrat din nou că nu respectă dreptul de proprietate al românilor și că vrea menținerea satului românesc și a agriculturii în sărăcie și subdezvoltare. „PSD a votat împotriva modernizării agriculturii și pentru menținerea în stare de dependență a populației rurale. PSD a demonstrat din nou că e mulțumit să existe o populație rurală săracă, fiindcă sărăcia este teren fertil pentru politica pomenilor electorale pesediste. Le reamintim celor din PSD că în 2012 au promis intabularea gratuită a terenurilor agricole, iar acum își încalcă această promisiune”, a explicat Marius Poptean, purtătorul de cuvânt al filialei arădene a PMP. El arată că această încălcare urmează altor încălcări în serie de promisiuni electorale, printre care reducerea contribuțiilor pentru asigurări sociale (promisă de mai multe ori și încă nerealizată), reducerea TVA la produsele agricole (promisiune realizată până acum doar la pâine, însă și aceasta cu perspective de anulare începând cu 2015), reducerea generală a fiscalității (promisiune încălcată grosolan prin cele 35 de noi taxe și impozite, de la taxa pe stâlp până la acciza suplimentară la carburanți), finalizarea Autostrăzii București – Arad (imposibilă în următorii 2 ani, în condițiile în care ministrul Dan Șova a spus că lucrările la tronsonul Pitești – Sibiu vor începe abia în 2017), eșecul modificării Constituției.

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici