ZiuadeVest.ro: Noua eră spațială începe la Timișoara

ziuadevestESERO România (Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială) organizează la Timișoara, în perioada 3-4 aprilie, finala primei Competiții Naționale de CanSat dedicată elevilor de peste 14 ani.

CanSat-urile celor opt echipe finaliste vor fi lansate la înălțimea de 1 kilometru pentru a cobori apoi cu parașuta la sol. Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica direct în finala Competiției Europene de CanSat, care va fi organizata de către Agenția Spațială Europeană (ESA) lângă Lisabona, Portugalia, în perioada 25-28 iunie 2015.
Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-un CanSat, o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare.
Cele opt echipe finaliste au fost selectate de ESERO România în colaborare cu Departamentul de Educație al Agenției Spațiale Europene (ESA) pe baza calității propunerilor, din rândul a 21 de echipe românești înscrise în prima etapă a competiției. Acestea sunt: echipa Nexus Suceava de la Colegiul Național Petru Rareș și Colegiul Național Ștefan cel Mare – Suceava, coordonată de către profesorul Sutac Victor; echipa TOMIS de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân – Constanța, coordonată de către profesorul Bararu Ion; echipa Rocket Engineers de la Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu din Târgoviște, coordonată de către profesorul State Gabriel; echipa Astrobotica Spirit 001 de la Astrobotic Club și Colegiul Național Carol I din Craiova, echipă coordonată de către profesorul Georgescu Octavian; echipa LGM SAT ONE de la Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timișoara, echipă coordonată de către profesoara Cucu Dorina; echipa Pegas de la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu și Liceul Teoretic Lucian Blaga din Cluj-Napoca, echipă coordonata de către profesorii Gavril Tecar și Bâlc Vasile; echipa SzMK CanSat de la Liceul Teoretic Székely Mikó din Sfântu Gheorghe, echipă coordonată de către profesoara Pető Mária; echipa INGENIUM de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București, echipă coordonată de către profesoara Ioana Stoica.
Lansarea CanSat-urilor va avea loc la Aeroportul Utilitar Timișoara (Aerodromul Cioca) de la înălțimea de 1.000 de metri dintr-un motodeltaplan, în cursul dimineții de vineri (orele 10.00-12.00) sau, în cazul în care condițiile meteo nu vor fi favorabile în acea zi, în cursul zilei următoare (sâmbătă, orele 10.00-12.00).
Misiunea principala este aceeași pentru toate echipele participante: de a construi un CanSat capabil să măsoare temperatura și presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare. Datele trebuie să fie transmise de către CanSat cel puțin o dată pe secundă, astfel încât echipa să le poată analiza și afișa pe un grafic. Misiunea secundara a fost aleasă de către fiecare echipă participantă în funcție de preferințe. De exemplu, aceasta poate consta în măsurarea unor parametri mai avansați, cum ar fi accelerarea, localizarea GPS sau nivelul de radiații din jur, sau aterizarea folosind un mecanism de control, pentru a ateriza cât mai aproape posibil de o țintă.
Competiția Națională de CanSat este organizată anul acesta pentru prima dată în România de către ESERO Romania — un proiect al Agenției Spațiale Române (ROSA) și ESA — și este sprijinită de către Consiliul Județean Timiș, Aeroportul Utilitar Timișoara, Clubul Sportiv “ASALT” Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Colegiul National C.D. Loga – Timișoara, Colegiul Național Bănățean – Timișoara și Inspectoratul Școlar Județean Timiș.
Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina oficiala ESERO România www.esero.ro și pe site-ul pe site-ul www.cansat.eu.
ESERO este un proiect inițiat de către ESA cu scopul de a folosi fascinația pe care o prezintă domeniul spațial pentru a încuraja predarea și învățarea de materii STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) în școlile europene primare și secundare. Prin acest centru, Agenția Spațială Română (ROSA) și Agenția Spațială Europeană (ESA) doresc să răspundă nevoilor educaționale specifice din România, astfel încât tinerele generații să fie încurajate către o cariera din domeniile STEM.

Sursa:

http://ziuadevest.ro/actualitate/52653-noua-era-spatiala-incepe-la-timisoara

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

16 − fourteen =