La începutul lunii iunie, E.L. James, autoarea controversatei trilogii cunoscute în limba engleză drept ”Fifty Shades”, iar în limba română ”Cele 50 de umbre ale lui Grey”, a anunțat pe rețelele sociale că mult solicitatul roman din perspectiva personajului masculin, Christian Grey, va fi lansat de ziua acestuia, pe 18 iunie. Având în vedere popularitatea trilogiei, în special în rândul publicului feminin, popularitate care a atins cote noi odată cu ecranizarea primei cărți în această iarnă, nu ar trebui să ne mire faptul că milioane de fani au pre-comandat noua carte cu câteva săptămâni înainte de lansare.
Celebra trilogie ”Fifty Shades” a început în urmă cu câțiva ani, pe un forum de discuție, ca un Fan Fiction inspirat din altă serie populară, ”Twilight”. Datorită feedback-ului pozitiv pe care l-a primit, autoarea a decis să își încerce norocul și, după ce a schimbat numele personajelor principale și a mai lucrat puțin la manuscris, a decis să iasă din sfera forumurilor și să pășească în cea a cărților publicate. Deși a fost inițial refuzată de mai multe edituri, a reușit în cele din urmă să publice povestea care i-a adus faima și încasări de peste 95 de milioane de dolari.
Trilogia ”Fifty Shades” prezintă povestea fictivă de dragoste cu tentă de BDSM dintre o absolventă naivă, timidă și nesigură, Anastasia (Ana) Steele și Christian Grey, un miliardar tânăr, frumos, bogat, capabil, foarte bun la pat, dar care are o parte foarte întunecată și misterioasă. Idila dintre fata simplă și făt frumos, care în loc de cal alb, conduce mașini scumpe, își pilotează elicopterul personal, navighează cu iahtul său prin ape calme și deține o companie care l-ar face pe J.P. Morgan mândru, este redată cu lux de amănunte din perspectiva Anei. Iar când spun “cu lux de amănunte”, mă refer la prea multe amănunte.
La finalul ultimei cărți din trilogie, E.L. James oferă un capitol bonus, în care rescrie primul capitol din prima carte spusă din perspectiva lui Christian Grey, personajul masculin. Acest lucru a generat un val de cereri din partea fanilor de a rescrie toată trilogia și din perspectiva acestuia, pentru a înțelege mai bine ambele versiuni ale poveștii. Deși inițial autoarea a declarat că nu intenționează să facă acest lucru, s-a răzgândit ulterior, probabil motivată și de încasările de peste 500 de milioane de dolari venite în urma ecranizării primei cărți din trilogie. Astfel a apărut ”Grey: Fifty Shades of Grey as Told by Christian”, momentan doar în limba engleză, însă nu va dura mult până când va fi tradusă și în limba română. Dacă autoarea Stephenie Meyer intenționa să rescrie ”Twilight” din perspectiva lui Edward Cullen prin cartea ”Midnight Sun”, însă s-a răzgândit în urma publicării pe internet fără acordul său a unui manuscris neterminat în 2008, cartea pe care a lansat-o E.L. James este considerată și acel ”Midnight Sun” pe care fanii ”Twilight” nu l-au putut primi niciodată.
Citind primele capitole, observăm că personajul principal, de această dată, Christian Grey, este înainte de toate, bărbat. Prin urmare, spre deosebire de varianta romanțată a Anei, Christian ne prezintă o perspectivă rece, calculată, mecanică și lipsită de majoritatea elementelor care ne-au făcut să-l îndrăgim înainte. El este un personaj foarte disciplinat, obsedat de a controla fiecare aspect al vieții sale, inclusiv persoana de lângă el. Relațiile amoroase sunt un lucru complet străin pentru el, alegându-și mereu partenere doar pentru sex, sau mai bine spus, fanteziile lui erotice cu tentă de BDSM. Însă, lucrurile sunt pe cale să se schimbe atunci când o întâlnește pe Anastasia, prima femeie pentru care simte o atracție fizică puternică și devine obsedat de aceasta. Își folosește resursele firmei și influența pentru a afla totul despre ea, iar ulterior, pentru a o seduce și a o convinge să înceapă o relație de tip BDSM, singurul lucru pe care el îl putea asocia cu o relație. Cum Anastasia nu are nici cea mai vagă idee ce înseamnă BDSM (sau sex, ea fiind virgină), Christian decide să o introducă cu pași mărunți în lumea lui întunecată. Chiar dacă în unele momente pare un psihopat obsedat de control cu mult prea mulți bani și influență pe mână, el întotdeauna respectă limitele pe care Ana le stabilește, încercând întotdeauna să o convingă pe ea să ia anumite decizii, în loc să o oblige. El privește inițial relația lor ca un târg pe care trebuie să îl negocieze și să îl încheie.
Multe goluri referitoare la programul lui Christian sunt umplute de diverse detalii noi, fie că este vorba despre afacerile sale, mașini, oameni sau chiar cărțile pe care i le dăruiește Anei. O altă noutate o reprezintă descrierea viselor pe care le are. Este interesant faptul că multe detalii minore, regăsite în conversații sau activități, sunt documentate de autoare și ajută la crearea unei imagini de ansamblu credibilă.
Cartea nu este la fel de reușită precum trilogia din perspectiva Anei și are ca public țintă doar fanii care au citit deja celelalte cărți, însă este o lectură ușoară, de aproximativ 10 ore, perfectă pentru cei care doresc să își satisfacă curiozitatea și să afle ce era în mintea celuilalt personaj, ce gândea, ce simțea și ce urmărea să obțină.
Finalul primei cărți dă de înțeles faptul că autoarea intenționează să lanseze și celelalte două cărți din perspectiva lui Christian Grey, cel mai probabil ținând pasul cu ecranizările acestora.
Am terminat cartea de citit……. fara cuvinte…. doar ca… …. urmeaza continuarea…. astept cu nerabdare ,am citit si celelante 3 volume.. dar astept continuarea cartii din perspectiva lui Gray. Sper ca o sa apara curând!
Cand apare vol 5?