Pokémon Go Review

Pokémon Go este un joc free-to-play-location-based augmented reality mobile game dezvoltat de Niantic și publicat de The Pokémon Company, de care se pot bucura în mod oficial și fanii din România. Jocul poate fi descărcat de pe Google Play sau App Store și a reușit, în premieră, să convingă milioane de gameri să ia o pauză de la statul în fața unui calculator și să iasă din casă, de unde și cuvântul ”GO” din ”Pokémon Go”.

pokemon go (1)
Pokémon Go – jocul care a înnebunit lumea

Am putea considera jocul Pokémon Go ca fiind un cadou pentru fanii săi, care au copilărit și au crescut dorindu-și să facă parte din această lume magică, cu ocazia aniversării de 20 de ani a francizei creată de Satoshi Tajiri în 27 februarie 1996, numele de Pokémon fiind o abreviere de la ”Pocket Monsters” (monștrii de buzunar).

Screenshot_2016-07-13-17-59-55
Pokémon Go – trebuie să te deplasezi fizic, fiecare pas din lumea reală fiind echivalat cu un pas în lumea jocului

Redacția Arad 24 a testat pe străzile Aradului în exclusivitate acest joc care a ajuns un adevărat fenomen, numit ”Pokémon Go” și vă prezintă, pe această cale, câteva concluzii și sfaturi pentru viitorii Pokemoni Traineri din oraș.

13730733_608713482637846_1051978796_o
Pokémon Go se folosește de GPS și de API-ul Google pentru a vă transpunde în joc și are un consum mare de baterie

După ce alegeți metoda de conectare (cont Google sau cont Pokémon Trainer Club) și vă alegeți avatarul, veți vedea pe hartă personajul virtual. Acum vine partea interesantă: fiecare pas făcut de jucător în lumea reală este echivalat de joc, cu precizia unui pedometru, cu un pas în lumea jocului. Prin urmare, ca să puteți prinde pokemoni, sau să ajungeți în locurile unde se desfășoară acțiunea, va trebui să vă deplasați fizic și să descoperiți unde sunt amplasate locațiile respective. Desigur, va trebui să aveți activate datele mobile, GPS-ul și de preferat opțiunea ”Battery Saver”, ca să vă puteți bucura de acest joc. Desigur, și în cadrul jocului, se recomandă să debifați sunetul și să bifați ”Battery Saver”, tocmai pentru a nu atrage atenție nedorită asupra voastră pe stradă și pentru a vă putea juca cât mai mult înainte de a fi nevoiți să vă reîncărcați bateria telefonului.

La începutul jocului, veți primi câteva indicații de la profesorul Willow, însă nu prea multe, pentru a nu vă strica plăcerea de a descoperi personal mai multe detalii despre acest joc. După ce vă va cuprinde nostalgia vremurilor de mult apuse, vă veți simți precum Ash Ketchum în primul episod din Pokemon, când pleca de acasă pentru a primi un Pokemon și a își începe cariera de Pokemon Trainer. Jocul vă plasează în mijlocul unei hărți, care reprezintă locația în care vă aflați în acel moment. Pokémon Go se folosește de GPS și de API-ul Google pentru a vă transpunde în joc. La fel ca și în povestea originală, veți avea de ales între Charmander, Squirtle și Bulbasaur, însă există și o variantă ascunsă, prin care poate fi ales și Pikachu, anume să vă deplasați fizic în orice direcție, destul de mult încât cei trei pokemoni să dispară și să reapară de trei ori, a patra oară aparând și Pikachu în peisaj. În momentul în care apăsați pe unul dintre pokemonii doriți, veți avea posibilitatea să îl vedeți în lumea reală, activând opțiunea AR (augmented reality), dacă telefonul este echipat cu giroscop, sau opțiunea grafică. Pentru a îl captura, va apărea o pokeminge în partea de jos a ecranului, pe care va trebui să o aruncați în pokemonul respectiv. În funcție de nivelul jucătorului, pokemonii pot avea trei nivele de dificultate: verde (ușor de prins), galben (nivel mediu) sau roșu (foarte greu de prins), putând ieși din pokeminge de mai multe ori chiar dacă au fost prinși și ulterior chiar să dispară. La începutul jocului primiți un număr limitat de pokemingi, care se consumă de fiecare dată când încercați sau prindeți un pokemon. Din fericire, puteți primi pokemingi odată cu înaintarea în nivel sau de la pokestopuri, iar dacă nu aveți răbdarea sau energia pentru a vă deplasa, le puteți și cumpăra pe pokecoins din magazinul virtual al jocului. După capturare, pokemonul este înregistrat în Pokedex, și va apărea în lista de pokemoni pe care i-ați capturat. Acolo puteți să le vedeți statisticile, sau să îi transferați la profesor și să primiți o bomboană care poate fi folosită pentru evoluarea sau dezvoltarea abilităților acelui pokemon. Se recomandă să evoluați pokemonul cu CP-ul (Combat Power) cel mai mare, din două motive: pokemonii găsiți în natură nu vor putea fi la fel de puternici ca și cei evoluați și un pokemon cu CP-ul mai mare înseamnă mai puține resurse de investit pentru dezvoltarea lui, asta, desigur, pe lângă experiența pe care o primiți în urma acestui proces. Am observat că la fiecare nivel nou al jucătorului, pokemonul poate atinge un nou nivel al dezvoltării și îi poate crește incredibil de mult CP-ul. Pe măsură ce înaintați în nivel, vor apărea pe hartă pokemoni mai puternici și mai variați, iar pokestopurile vă vor oferi echipamente mai avansate.

Screenshot_2016-07-15-12-11-02
PokéStop-urile sunt generate pe baza datelor furnizate de persoanele care au jucat Ingress

Pokestopurile sunt locurile unde, prin rotirea rotiței, puteți obține anumite bonusuri, de obicei pokemingi. Ele apar pe hartă ca un cub plutitor albastru și se vor activa doar când veți fi efectiv lângă ele. Un alt bonus pe care îl puteți primi de la un Pokestop este un ou, care, pentru a ecloza, este nevoie să mergeți pe jos un număr de kilometri. Din el, poate ieși un Rattata, Pidgey sau Spearow (cei mai comuni pokemoni de pe străzile arădene), sau un Diglett sau Ivysaur, depinde de norocul fiecăruia. Dacă nu aveți multe Pokestopuri în zona în care locuiți, tot ce trebuie să faceți este să așteptați cinci minute până când puteți colecta din nou bonusuri, sau să vă plimbați prin centrul Aradului, unde veți găsi zeci, dacă nu chiar sute de Pokestopuri, aflate foarte aproape unul de altul. De obicei, ele sunt amplasate în locuri publice, unde sunt statui sau monumente, însă ele sunt bazate pe contribuția celor care au jucat Ingress în primii ani de când s-a lansat, ele fiind Portaluri în Ingress, cu mult înainte să fie PokeStopuri. Jocul se baza pe găsirea unor lucruri cool care erau ascunse în lumea reală, iar jucătorii din Ingress au trimis ce au crezut ei de cuviință. Din fericire, jucătorii de Ingress din Arad nu au fost troli la fel de mari ca și în alte orașe. Cu toate acestea, este puțin ciudat că multe Pokestopuri sunt amplasate în cimitire, biserici sau ghena de gunoi intitulată ”Desene de la grădiniță” din zona Fortuna.

Screenshot_2016-07-16-23-18-06
Culoarea nu afectează capacitatea de a deține un Gym, dar se recomandă să fii în aceeași echipă cu prietenii tăi care joacă Pokémon Go

După ce faceți o plimbare de aproximativ 15 km, veți evolua câțiva pokemoni și veți transfera duplicatele cu CP-ul mai mic profesorului, veți atinge nivelul 5 și vă veți putea antrena și duela cu alți Pokemoni Traineri la fel ca și voi. Va trebui să găsiți un Gym (sală de sport), care va apărea pe hartă ca un stâlp imens colorat în galben, albastru sau roșu cu pokemonul care îl păzește deasupra lui și va trebui să alegeți o echipă. Dacă un membru al echipei de aceeași culoare cu voi deține Gym-ul respectiv, nu veți putea să îl cuceriți, dar veți putea lăsa un pokemon să îl ajute la păstrarea acestuia și veți primi după 24 de ore, drept răsplată, pokecoins, dacă veți apăsa pe simbolul cu scut. Gym-urile sunt o ocazie bună să legați noi prietenii și să trezească instinctul de războinic din fiecare. În Arad, am observat astăzi multe Gym-uri greu de cucerit, păzite de mai multi pokemoni, fiecare aparținând unui alt jucător.

Screenshot_2016-07-15-11-55-52
Pokémon Go aduce pokémonii virtuali în lumea reală

Pokemonii care apar în joc diferă în funcție de locația în care vă aflați. Spre exemplu, în Arad, sunt foarte mulți Rattata, Pidgey și Spearow în timp ce în San Francisco sunt enorm de mulți Zubat. Dacă nu jucați în modul AR, este mai simplu să prindeți pokemoni și consumă mai puțină baterie. Nu este nevoie să vă uitați încontinuu la ecranul telefonului, el va vibra în momentul în care apare un pokemon în zonă. În ultimele zile, am încercat să identificăm algoritmul după care sunt plasați pokemonii și am ajuns la concluzia că sunt anumite ”spawning areas” unde apar același tip de pokemoni, la anumite intervale de timp, dar și pokemoni care apar complet aleatoriu pe hartă. Îi poți găsi oriunde, în locuri clasice sau acasă, în dormitor sau bucătărie, depinde de noroc și de câți kilometri sunteți dispuși să parcurgeți. De obicei, în jurul unor Pokestopuri sunt câțiva pokemoni, spre exemplu, lângă Penny Market de la UTA, sunt foarte mulți Rattata, Raticate, Pidgey și Spearow, dar și pokemoni aleatorii, precum Gastly și Horsea. În față la Hotel Continental pot fi găsiți, pe lângă Rattata și Pidgey, pe care i-am găsit aproape în toate zonele din Arad, Weedle, Kakuna, Beedrill și Vulpix. În Parcul Eminescu, am întâlnit mulți Weedle și Eevee. Pokemonii sunt mulți, important este că au convins un număr impresionant de gameri să lase calculatorul, să iasă afară din casă, la aer curat și să facă mișcare.

Screenshot_2016-07-13-18-12-21
Pokémon Go își avertizează jucătorii să fie atenți la mediul înconjurător de fiecare dată când aceștia deschid jocul

1 COMENTARIU

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici