ZiuaDeVest.ro: Miting pentru centura Timișoarei. La toamnă, după concedii, înainte de alegerile parlamentare

ziuadevest

Speranţele timişorenilor de a avea centura de ocolire stau în sensibilizarea oficialilor guvernamentali printr-un miting. Ar fi prima astfel de acţiune civică (nefotbalistică) a timişorenilor care ar ieşi în stradă să ceară ceva pentru întreaga comunitate.
Deşi la guvernare se află un cabinet liberal, fie el şi cu mandat pe perioadă limitată, primarul Nicolae Robu a avertizat tot timpul că dacă executivul nu va ajuta Timişoara, nu va ezita să-l critice, indiferent de cine îl conduce.
„Facem mitingul pentru centură în toamnă, dacă guvernul nu face un pas concret pentru centura Timişoarei, ceea ce înseamnă introducerea la finanţare prin operaţiile pregătitoare. Nu se poate trece direct la lucrul pe teren, trebuie făcute exproprieri, trebuie făcut proiectul tehnic cu detalii de execuţie, trebuie lansată licitaţia pentru execuţie. Trebuie să se facă ceva (…). Prezenţa în masterplan nu ne mulţumeşte, pentru că acolo poate sa stea mult şi bine. Pentru mine, implicarea guvernului devine credibilă în momentul în care se alocă primele fonduri”, spune Nicolae Robu.
Primarul s-a plâns de mai multe ori că deşi a făcut toate diligenţele la guvern pentru ca Timişoara să aibă centură, nu s-a întâmplat nimic, motivându-i-se că nu sunt bani şi că trebuie să aştepte finanţare europeană, ceea ce înseamnă încă vreo 5-7 ani.
Între timp, în Timişoara se asfaltează drumurile, se pune la punct traficul, inclusiv cel inteligent, iar maşinile grele le distrug prin gabaritul lor.
El a mai avertizat în ultimii doi ani că vrea să atragă atenţia şi asupra faptului că administraţia locală nu va permite la nesfârşit ca Timişoara să fie traversată de tiruri şi, în consecinţă, drumurile oraşului să fie degradate suplimentar şi să se producă poluare suplimentar din noxele, iar vibraţiile să afecteze structura de rezistenţă a clădirilor, mai ales a celor din patrimoniul istoric.
„Dacă vom vedea că Guvernul nu înţelege cu vorba bună că astfel de obiective, ale celui de-al treilea oraş ca mărime al ţării, vom vedea ce va face Executivul când vom interzice tranzitul prin Timişoara al tirurilor, cu excepţia celor care fac aprovizionare unor societăţi timişorene. Timişoara nu poate fi la infinit loc de tranzit pentru traficul greu”, spunea primarul.
Partea de sud a oraşului face legătura cu Serbia, prin Vama Moraviţa şi este intens circulată de tiruri. Centura de Sud ar trebui să plece din zona apropiată de Parţa şi să ocolească comunele Chişoda, Giroc, Moşniţa şi Ghiroda, făcând legătura cu porţiunea de nord a centurii în zona Aeroportului Internaţional „Traian Vuia”.
Mitingul ar urma să aibă loc după ce revin timişorenii din concediu, adică, după luna septembrie, prin preajma alegerilor parlamentare.
Timişoara nu are voie să construiască centura din banii proprii, pentru că acesta nu era în jurisdicţia municipalităţii. Pe „cârpite”, administraţia locală încearcă să încropească inele rutiere care să cuprindă şi porţiuni de ocolire, realizând un fel de centură ocolitoare, pentru a proteja cât de cât drumurile şi pentru a fluidiza circulaţia şi a evita poluarea.

Sursa:
http://ziuadevest.ro/actualitate/63605-miting-pentru-centura-timisoarei-la-toamna-dupa-concedii-inainte-de-alegerile-parlamentare

Comentarii

comentarii

Răspunde

Introduceți comentariul
Introduceți numele dumneavoastră aici

9 − seven =